Minister Dijsselbloem presenteert het koffertje met de Rijksbegroting en Miljoenennota in 2015
NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag: meer geld voor veiligheid en ouderen

Er gaat volgend jaar extra geld naar onder andere veiligheid en ouderenbeleid. Bronnen bevestigen de berichtgeving van RTL Nieuws dat er anderhalf miljard euro extra te verdelen is.

Dat geld gaat naar zorg, onderwijs en veiligheid. Voor de zomer was al bekend dat het kabinet 1,2 miljard euro zou gaan besteden in 2017. Daar is nu nog eens driehonderd miljoen euro bijgekomen.

Iedereen

Uit de stukken blijkt dat bijna iedereen er in koopkracht 1 procent op vooruit gaat. Dat doet het kabinet onder meer door de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget te laten stijgen. Hier wordt ruim een miljard voor vrijgemaakt.

Dankzij de 400 miljoen extra voor de zorg wordt de omstreden bezuiniging op onder andere de verpleeghuiszorg teruggedraaid.

Veiligheid

Voor Veiligheid en Justitie wordt structureel 450 miljoen euro extra uitgetrokken en dat wordt besteed aan onder meer terrorismebestrijding en wijkagenten. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen hiervan structureel 20 miljoen.

Defensie kan met 300 miljoen extra nieuwe munitie aanschaffen, betere communicatieapparatuur en meer trainingsuren gaan maken.

Arme kinderen

Er wordt 100 miljoen euro opzij gezet voor het bestrijden van armoede onder arme kinderen. Dat geld wordt in natura uitgekeerd aan zaken als zwemles, schoolreisjes en sportspullen. Het is nog niet precies duidelijk hoe de regeling gaat werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl