"Ik ben geen neonazi en ben dat ook nooit geweest"
In samenwerking met
RTV Oost

Ontslagen leraar in Oldenzaal: ik ben geen neonazi

De leraar die bij een school in Oldenzaal is ontslagen vanwege extreemrechtse uitingen, neemt zijn woorden terug. "Ik was jong en onbezonnen en had toen nog geen idee dat mijn uitlatingen en interesse van invloed konden zijn op mijn verdere carrière", zegt de man tegen RTV Oost.

Toen de leraar stage liep bij de school kwamen leerlingen erachter dat hij neonazistische sympathieën had. Ze ontdekten dat de docent een rechtszaak van een NVU-voorman had bijgewoond en vonden foto's van hem online waaruit op te maken viel dat hij een neonazi is.

Voorbeeldfunctie

Op de middelbare school kreeg hij, naar eigen zeggen, interesse in extreem-rechts en raakte hij betrokken bij de Nederlandse Volksunie. Tijdens zijn vervolgopleiding tot geschiedenisleraar begon hij nuances te zien en nam hij steeds meer afstand van de NVU.

De leraar zegt dat hij vorig jaar in een gesprek met zijn klas en de schoolleiding de boel heeft opgehelderd en dat voor hem daarmee de kou uit de lucht was.

Het Twentse Carmel College denkt daar anders over en heeft de man, die na zijn stage een vaste aanstelling kreeg, ontslagen. Ze vinden zijn extreemrechtse uitlatingen niet passen bij de voorbeeldfunctie die een docent heeft. De leraar stapte daarop naar de kantonrechter, maar die gaf de school gelijk.

Geen spijt

"Ik ben geen neonazi en ben dat ook nooit geweest", zegt de ontslagen docent. "Spijt is een ander woord, omdat ik toen niet inzag wat ik nu weet, dan vind ik het lastig om spijt te hebben. Ik neem wel afstand van de uitlatingen die ik heb gedaan en ik heb nooit extreem-rechtse of racistische gedachten uitgesproken in het klaslokaal."

De Nederlandse Volksunie heeft een vergunning aangevraagd om te mogen protesteren bij de school. De leraar zegt daar niet achter te staan. Hij overweegt nog wel om in beroep te gaan tegen het vonnis van de kantonrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl