Met de hulp van Amerikaanse F-16's hebben speciale eenheden van het Afghaanse leger de Taliban weer verjaagd uit Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, melden functionarissen ter plekke. 

De extremisten van de Taliban vielen de stad maandag aan en drongen gisteren door tot diep in het stadscentrum. Het Afghaanse ministerie van Defensie besloot direct troepenversterkingen naar de belegerde stad te sturen. Ook generaal Raziq uit de zuidelijke stad Kandahar, een militair met groot aanzien in Afghanistan, trok met zijn manschappen naar Tarin Kowt. 

Luchtsteun

Terwijl de Afghaanse troepen de stad schoonveegden, bestookten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en helikopters de extremisten vanuit de lucht. 

De stad met 70.000 inwoners oogt verlaten, melden ooggetuigen. Vele gezinnen en overheidsfunctionarissen zijn de stad in de afgelopen dagen ontvlucht.  

Tussen 2006 en 2010 waren Nederlandse militairen in Uruzgan gestationeerd om de orde te bewaren en bij te dragen aan de wederopbouw van de provincie. Na hun vertrek nam de invloed van de Taliban in Uruzgan snel weer toe.  

STER reclame