Erdogan: grootste militaire actie tegen de PKK ooit

Aangepast
Reuters

Turkije is in het zuidoosten van het land bezig met de grootste militaire actie tegen de Koerdische PKK uit de geschiedenis, heeft president Erdogan gezegd. De regering zou ook twee democratisch gekozen burgemeesters in de regio Diyarbakir hebben vervangen door regeringsgezinde functionarissen. Dat nieuws wordt door de gouverneur van de regio Diyarbakir tegengesproken.  

Verder zijn er acties tegen duizenden leraren in het gebied. Zij zouden banden hebben met de PKK.

Lucas Waagmeester
@NOSWaagmeester
Ondertussen breiden zuiveringen in het staatsapparaat zich uit van Gulen-links naar PKK-links: meer dan 11-duizend leerkrachten geschorst.
2 jaar geleden

Erdogan heeft ook gezegd dat het offensief in Jarablus doorgaat om de Turkse grenzen veilig te stellen. Sinds een paar weken vechten Turkse troepen met tanks in en rond de stad Jarablus, die lang in handen was van IS.

Ook proberen de Turken de Syrisch-Koerdische strijders daar terug te dringen tot op de rechteroever van de Eufraat. Turkije is bang dat de Koerden anders de hele zuidgrens met Turkije veroveren. 

Assad

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Turkije een overgangsperiode in Syrië niet zal accepteren als president Assad daar onderdeel van uitmaakt.    

Al eerder zijn duizenden leraren ontslagen omdat ze banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Die zit volgens president Erdogan achter de mislukte couppoging van juli. 

Ook tientallen rechters, politiemensen en militairen werden in verband met de mislukte coup op straat gezet. De regering lijkt zich met de actie van vandaag te richten op de PKK.  

Volgens correspondent Lucas Waagmeester is er sprake van een voortzetting van het zuiveren van het staatsapparaat. "Eerst Gülen-aanhangers, nu die van de PKK". Waagmeester wijst erop dat Erdogan eerder heeft gezegd dat hij de PKK definitief wil uitroeien. "De acties van vandaag zijn daar een voorbeeld van."

STER Reclame