Reuters

Een op de drie meisjes in Nepal trouwt voor achttiende verjaardag

tijd van publicatie Aangepast

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch doet de regering van Nepal te weinig aan het voorkomen van kindhuwelijken. Uit onderzoek blijkt dat 37 procent van de meisjes voor hun achttiende verjaardag trouwt. In elf procent van de gevallen zijn de 'bruiden' zelfs jonger dan 15 jaar. 

De wettelijke huwelijksleeftijd is in Nepal zowel voor vrouwen als mannen 20 jaar. Opvallend is dat kindhuwelijken sinds 1963 verboden zijn. In 2014 beloofde de regering kindhuwelijken voor 2020 te stoppen, maar dit jaar blijkt dat zij onvoldoende stappen ondernomen hebben om dat te halen. Voor 2030 moeten zij het aantal gevallen drastisch teruggedrongen hebben. 

Geen verandering 

"De toekomst van veel kinderen in Nepal, zowel jongens als meisjes, wordt hen afgenomen door jong te trouwen", zegt Heather Barr, onderzoeker vrouwenrechten van HRW. "De Nepalese regering beloofde veranderingen maar in de dorpen en steden door heel het land is nauwelijks iets veranderd."

Volgens het rapport van HRW zorgen armoede, geen onderwijs, kinderarbeid en sociale druk ervoor dat kinderen gedwongen worden jong te trouwen. Daarbij hopen arme families, vaak van de vrouwen, grote bruidsschatten te ontvangen na het huwelijk.

Jong zwanger

Door beperkt en slecht onderwijs krijgen meisjes onvoldoende voorlichting over anticonceptie. Bij een zwangerschap op jonge leeftijd kunnen zij met levensbedreigende gezondheidsproblemen te maken krijgen. Miskramen komen dan ook vaak voor.

HRW maakte een korte documentaire om de problematiek onder de aandacht te brengen. Verschillende kindbruiden komen hierin aan het woord, waaronder Sharmila. Zij is 14 jaar en trouwde op haar twaalfde: "Als ik mijn vrienden naar school zie gaan, zou ik zo graag met hen mee willen. Dan vraag ik mij af waarom ik zo vroeg moest trouwen". 

STER Reclame