Donald Tusk en premier May op de stoep van Downing Street 10 EPA

Voorzitter van de Europese Raad Tusk heeft de Britse premier May gevraagd zo snel mogelijk te beginnen met de brexit-gesprekken met de Europese Unie. Tusk spreekt vandaag voor het eerst een-op-een met May over het Britse vertrek uit de EU. "Jij bent nu aan zet", zou Tusk tegen May hebben gezegd.

Volgende week komen de regeringsleiders van de EU-landen in de Slowaakse hoofdstad Bratislava bijeen om te praten over de toekomst van de Europese Unie zonder de Britten. Premier May is niet uitgenodigd voor de gesprekken.

Tusk zei tegen May dat er in Bratislava niet gesproken zal worden over de nieuwe relatie tussen de EU en Groot-Brittannië. Hoewel een "zo nauw mogelijke" relatie volgens hem wenselijk is, zei hij dat hij hier pas inhoudelijk over wil praten, als de Britten artikel 50 van het Verdrag van Lissabon laten ingaan. Met artikel 50 kunnen lidstaten de unie verlaten.

Begin deze week zei de brexit-minister Davis dat hij zich niet laat opjagen om de vertrekprocedure te beginnen. Wel zei hij dat hij dat het zo snel mogelijk moet gebeuren.

Sancties

Volgens May kan haar regering nog niet prijsgeven wat de Britse doelen zijn bij de onderhandelingen over de nieuwe relatie met de EU. Wel heeft ze Tusk verzekerd dat Groot-Brittannië tot het vertrek "een sterke speler" blijft binnen de EU. Ook zei May de EU-sancties tegen Rusland te blijven handhaven.

Zondag zei May dat de Britten zich moet voorbereiden op zware tijden in de aanloop naar de brexit. Wel noemde ze de economische cijfers van de afgelopen maanden bemoedigend.

Tusk bezocht May om nader kennis te maken, voorafgaand aan de onderhandelingen over de toekomstige band tussen de EU en Groot-Brittannië.

STER reclame