ANP
NOS NieuwsAangepast

Deense 'apartheid school' oogst kritiek én lof

De directeur noemt het een "pedagogische en sociale beslissing". Zijn gymnasium in de Deense stad Aarhus deelt klassen in op basis van etniciteit. Dit om het massale vertrek van autochtone leerlingen tegen te gaan.

Volgens de directeur is 75 procent van het Lankaer Gymnasium afkomstig uit een migrantengezin. Dat zou tien jaar geleden nog maar een kwart zijn geweest.

Minderheid beschermen

"De Deense jongeren zijn een minderheid geworden op het Gymnasium. Ze verdwijnen van de school en daarom moet ik ze beschermen", citeert NOS-correspondent Dirk Evers de directeur.

Daarom zijn de bovenbouwklassen als volgt ingedeeld: vier bestaan er volledig uit leerlingen met een allochtone achtergrond en de overige drie klassen zijn gemengd. "Een heel pragmatische beslissing in overleg met de directie en de leerlingenraad", legt Evers uit.

"Veel leerlingen staan aan de kant van de directeur: we moeten iets doen."

Apartheid en racisme

De indeling leidt ook tot controverse. Evers: "Dit is apartheid, zeggen de leerlingen die tegen zijn. Ook het Instituut voor de Rechten van de Mens is er helder over: dit is racisme, als het ooit voor de rechter komt staat de uitspraak al vast."

Op sociale media zijn de reacties over omstreden schoolbeleid niet mals. "Deze borden worden momenteel opgehangen op het Lankaer Gymnasium", is de vertaling van de bovenstaande tweet.

Opheldering

De Deense minister van Onderwijs heeft de rector van de school om opheldering gevraagd. Evers: "Eigenaardig genoeg vindt de minister van Integratie dat er een juiste beslissing is genomen, terwijl beide ministers in dezelfde politieke partij zitten."

"Apartheid, nu in Denemarken. Ondersteund door de minister van Integratie. Wat is er hier aan de hand?", schrijft een Deense journalist op Twitter.

Aarhus is met 300.000 inwoners de tweede stad van het land. Tien procent is allochtoon en woont grotendeels in de buitenwijken. Het Lankaer Gymnasium ligt in een van deze wijken.

"De trend is dat de migranten massaal voor deze school kiezen", legt de correspondent uit. "We moeten iets doen, zegt daarom zowel de directeur als de leerlingenraad. Anders wordt het een gymnasium puur voor migrantenjongeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl