ANP

Efteling genoemd als mogelijk doelwit IS-aanslag

time icon Aangepast

Het pretpark de Efteling in Kaatsheuvel is mogelijk het doelwit van IS-sympathisanten geweest voor een aanslag. In juni is een Syriëganger in Werkendam gearresteerd die via de sociale media zou hebben geopperd om daar een aanslag te plegen. Het Openbaar Ministerie bevestigt haar arrestatie, niet de plannen voor zo'n aanslag.

Ook de Efteling en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding willen er volgens de krant BN DeStem niet op ingaan. Het enige dat vaststaat is dat de vrouw van 25 werd gearresteerd nadat haar ouders in haar kamer een boerka ontdekten. Ze kwamen er zo achter dat hun dochter zich had bekeerd en zetten haar onder druk om de politie te bellen. 

Cadeau

De politie vond in haar mobiele telefoon berichten over IS-strijders die onderweg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. Ze zou met andere IS-sympathisanten in België en Scandinavië via de anonieme app Kik Messenger hebben voorgesteld om bijvoorbeeld de Efteling als doelwit te nemen. 

Volgens BN DeStem schreven de vrouwen letterlijk dat "Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan".

In de gaten

De vrouw werd al even door de politie in de gaten gehouden. Toen ze naar het gemeentehuis ging voor een paspoort werd ze opgepakt en vastgezet. Volgens advocaat Mark Broere waren de berichten over een aanslag op de Efteling vooral stoerdoenerij. "Dat zegt ze zelf ook. Maar omdat de berichten kort na de aanslagen in Brussel werden uitgewisseld, nam het OM het hoog op."

IS heeft de vrouw benaderd via een Twitteraccount dat ze had aangemaakt onder een islamitische naam.  Broere: "IS zoekt social media af naar westerse vrouwen die daar gevoelig voor zijn. Mijn cliënte ging op dat moment door een donkere fase. IS benaderde haar met mooie praatjes en beloften en bracht haar in contact met andere westerse vrouwen. Die zijn voor IS natuurlijk hartstikke interessant."

Slachtoffer

"Het lijkt er het meeste op dat zij zelf het slachtoffer is geworden van IS en dat er geen sprake was van kwade bedoelingen," zegt advocaat Broere. "Mijn cliënte heeft zes weken vastgezeten maar is nu weer vrij. Laten we eerlijk zijn, als ze echt werd verdacht van een aanslag op de Efteling was ze nu nog niet op vrije voeten."

Volgens Broere is de vrouw erg angstig. Niet alleen om wat haar omgeving van haar denkt, maar ook voor IS. Ze is bang dat de terreurorganisatie het nu op haar heeft gemunt.

Geen maatregelen

Het pretpark wist voor de publicatie van de BN de Stem niets af van de mogelijke terreurdreiging, zegt een woordvoerster. De inlichtingendiensten zouden de Efteling daarover niet hebben benaderd.

"Wij hebben nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding over het dreigingsniveau", zegt de woordvoerster. "Van bovenaf is geen signaal gegeven dat het risico is gestegen, dus er zijn ook geen maatregelen getroffen."

De Efteling heeft sinds de aanslagen in Europa van de laatste jaren geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

STER Reclame