De Haïtiaanse oud-dictator Duvalier is nog steeds in Haïti. 'Baby Doc' keerde zondag na 25 jaar ballingschap terug. Hij had een retourticket, maar dat is gisteren verlopen. Een rechter heeft hem nu ook een vliegverbod opgelegd.

Zijn hotel in Port-au-Prince heeft hij wel verlaten en hij verblijft nu in een huis in de buurt. Zijn advocaat had al gezegd dat Duvalier niet weg wil en dat hij weer president wil worden.

Het OM in Haïti diende dinsdag een aanklacht in tegen Duvalier wegens corruptie tijdens zijn schrikbewind. Ook beschuldigen vier Haïtianen hem van misdaden tegen de menselijkheid.

Macoute

Duvalier kwam in 1971 aan de macht. Hij was negentien jaar toen zijn vader 'Papa Doc' overleed. Het bewind van 'Baby Doc' wordt beschouwd als één van de zwartste periodes uit de geschiedenis van Haïti.

De geheime politie van Duvalier (Tonton Macoute) martelde en vermoordde vele tegenstanders van de leider. De milities leefden van afpersing. Toen vorige week Duvalier terugkeerde in Haïti kwamen veel voormalige Macoutes hem begroeten. Zij kregen een knuffel van hun voormalige leider.

STER reclame