De rustig verlopen studentenbetoging op het Malieveld in Den Haag had een onrustig einde. Een groep van drie- tot vierhonderd studenten trok naar de Haagse binnenstad. Het Binnenhof was afgesloten.

De Mobiele Eenheid veegde het Plein voor de Tweede Kamer schoon. Er vielen rake klappen. 22 Relschoppers zijn aangehouden.

Volgens burgemeester Van Aartsen van Den Haag zijn onder de arrestanten leden van de linkse groep Anti-Fascistische Aktie.

Boe-geroep

Op de eigenlijke manifestatie kwamen zo'n 15.000 studenten af. Zij betoogden tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

De demonstranten maken zich vooral boos over het plan om studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, vanaf komend studiejaar 3000 euro collegegeld te laten betalen.

Een aantal prominenten uit het onderwijs en de politiek voerde het woord. Onder hen waren PvdA-leider Cohen, D66-leider Pechtold en SP-leider Roemer. Pechtold zei sympathie te hebben voor langstudeerders: "Ich bin ein langstudeerder".

De laatste spreker was staatssecretaris Zijlstra, die onder boe-geroep het woord voerde. Er werden een paar tomaten naar hem gegooid.

Hij zei het protest begrijpelijk te vinden, maar benadrukte dat bezuinigingen nodig zijn om te voorkomen dat in de toekomst veel geld moet worden betaald om de staatsschuld af te lossen.

Bureaucratie

Ook premier Rutte liet tijdens zijn wekelijkse persconferentie weten dat de bezuinigingen doorgaan. Hij wees erop dat de kwaliteit omhoog moet, maar dat studenten daar nu eerst iets voor moeten inleveren.

Rutte zei dat er de afgelopen jaren miljarden naar het onderwijs zijn gegaan en dat niet duidelijk is waaraan die zijn besteed. "Ik vrees dat veel is opgegaan bureaucratie."

Het protest op het Malieveld werd gesteund door universiteiten en hogescholen. Veel studenten kregen collegevrij. Dat is bijzonder. Meestal staan studenten en instellingen bij dit soort gelegenheden tegenover elkaar.

Zo'n achthonderd hoogleraren, ongeveer eenderde van het totale aantal, liepen vanmorgen in toga rond de Hofvijver. Het was voor het eerst dat hoogleraren op deze manier in actie komen.

STER reclame