iPhone 7 zonder koptelefooningang moet Apple's jaar redden

tijd van publicatie Aangepast
Reuters
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Het zal even wennen zijn voor gebruikers. Apple stopt met een vanzelfsprekendheid. De nieuwe iPhone 7, die het bedrijf vandaag aankondigde tijdens een perspresentatie in San Francisco, heeft geen koptelefoonaansluiting. 

Voor mensen die nog gebruik willen maken van hun koptelefoonstekkertje, belooft het bedrijf een adapter in de iPhone 7-doos te stoppen. Apple zegt de ingang weg te doen om ruimte te maken voor nieuwe technologieën.

Nadruk op camera

Naast het verdwijnen van de koptelefoon-ingang valt de camera op. Zo zitten er op de iPhone 7 Plus twee lenzen, die foto's moeten opleveren die niet onderdoen voor professionele camera's.

Ook is het toestel waterbestendig, een eigenschap die Samsungs Galaxy-toestellen al hebben. Daarnaast zit er in de nieuwe iPhone, zoals altijd, een snellere processor. De standaard opslagcapaciteit is vergroot van 16 GB naar 32 GB.

Wat verder opvalt is dat de iPhone aan de buitenkant sterk lijkt op de iPhone 6 en 6s. Volgens de één is dat niet zo erg, want er verandert binnenin wel een hoop. Maar er is ook kritiek. Apple vernieuwde tot nu toe elke twee jaar het ontwerp en doet dat dit jaar niet.

De iPhone is van immens belang voor het bedrijf. In het feestdagenkwartaal van 2015 verkocht Apple er bijna 75 miljoen. Die waren goed voor ongeveer twee derde van de kwartaalomzet: 51 miljard dollar.

“Je merkt dat er op de hele smartphonemarkt steeds minder hardwarematige veranderingen worden doorgevoerd omdat de innovaties langzaam opraken”, zegt smartphone-analist Maarten van Vliet van onderzoeksbureau Telecompaper. "Dus omarmt Apple een cyclus waarbij ze elke drie jaar een nieuw ontwerp hebben."

Zonder thuisknop

Daar komt bij dat er al veel geruchten zijn over de opvolger van de iPhone 7. Het toestel bestaat in 2017 tien jaar en Apple zou die gelegenheid aangrijpen voor een grote update. Naar verluidt heeft de 'iPhone 8' een scherm dat het hele apparaat bedekt. De telefoon heeft nu nog onder en boven een dikke rand. Daarnaast zou de fysieke thuisknop verdwijnen.

Met die gedachten in het achterhoofd heerst er twijfel in de financiële wereld. Wordt dit wel de nieuwe geldmachine voor Apple, na een niet al te florissant eerste half jaar? De beurs lijkt in ieder geval nog niet heel erg te schrikken; het aandeel van Apple staat slechts een klein beetje in de min.

“Mensen doen langer met hun toestel”, zegt Van Vliet. “Pas als er grote uiterlijke veranderingen zijn kopen ze een nieuwe. Tegelijkertijd heeft Apple een trouwe schare fans. Die zullen vast de nieuwe telefoon kopen." Hoe goed de iPhone het doet, horen we in januari. Dan presenteert Apple de cijfers over het laatste kwartaal van dit jaar, vanwege alle  feestdagen traditioneel de belangrijkste drie maanden.

Apple belooft dat je met de Apple Watch kunt zwemmen Reuters

De iPhone was niet het enige product dat aandacht kreeg. Apple heeft zijn slimme horloge ook vernieuwd. In de Apple Watch Series 2 zit een gps-chip, waardoor je zonder iPhone kunt uitvinden waar je bent. Daarnaast claimt Apple dat het horloge zodanig waterdicht is dat je ermee kunt zwemmen.

Foutje van @Apple

Apples presentatie begon op Twitter wat merkwaardig. Het evenement is doorgaans tot in de puntjes geregisseerd. Terwijl in San Francisco het evenement begon, verklapte zo rond tien over zeven het Twitter-account van de fabrikant al de belangrijkste informatie. 

Apple's Twitter-account verklapte de komst van de iPhone 7 Screenshot Twitter

Apple is pas onlangs begonnen met twitteren. De berichtjes werden vrij snel na publicatie verwijderd en zijn niet meer terug te vinden. 

STER Reclame