EPA

Veiligheidsdiensten in Australië zijn extra beducht voor een nieuwe terreuraanslag. "IS roept lone wolves op Australiërs te doden, waar en hoe je maar kunt", zegt NOS-correspondent Robert Portier op NPO Radio 1.

Minister-president Turnbull neemt de dreiging "uiterst serieus". Daar heeft hij volgens Portier alle reden voor: Australië is al vaker getroffen door lone wolves, het land strijdt actief tegen IS en het seizoen van de grote evenementen is aangebroken.

'Vergiftig ze'

De oproep is gedaan in Rumiyah, het nieuwe tijdschrift van terreurorganisatie IS. Daarin staat een necrologie van een onlangs gesneuvelde IS-strijder afkomstig uit Australië. "Steek ze neer, schiet ze neer, overrijd ze met voertuigen en vergiftig ze", zijn de woorden gericht aan sympathisanten op het Australische continent.

De omgekomen IS-strijder uit Australië IS-tijdschrift Rumiyah

De Australische overheid vreest vooral voor aanslagen bij grote toeristische trekpleisters. Zoals het Sydney Opera House, maar ook het MCG-stadion in Melbourne met plek voor ruim 100.000 man.

"Maar het kan bij wijze van spreken ook ergens in een achtertuin gebeuren", zegt Portier.

Ongrijpbaar

De doelgroep van de IS-oproep is lastig op te sporen volgens de NOS-correspondent. "Deze mensen hebben weinig contact met de buitenwereld en zijn daarom zo ongrijpbaar."

Lone wolves hebben al drie keer toegeslagen in Australië: twee doden bij een gijzeling in een café in Sydney, de dood van een agent in Melbourne en een politiemedewerker die voor het bureau werd doodgeschoten.

Met deze bloedige aanvallen in het achterhoofd staan de veiligheidsdiensten nu extra op scherp. "Dat zal in het dagelijks leven vermoedelijk niet zichtbaar zijn, maar achter de schermen wordt alles zo goed mogelijk voorbereid", zegt Portier.

STER reclame