Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Vier meter hoge muur tegen vluchtelingen Calais

Frankrijk en Groot-Brittannië bouwen samen aan een vier meter hoge muur langs de toegangsweg naar de veerboten in Calais. De Britse minister van Immigratie Goodwill zegt dat het project 2,3 miljoen euro kost en voortkomt uit een veelomvattend veiligheidsplan dat de Britten samen met de Fransen hebben opgesteld. Dat plan kost ruim 20 miljoen euro.

De betonnen muur bestaat uit twee secties en moet ruim een kilometer lang worden. Volgens het plan moeten er planten en bloemen op de muur gaan groeien, om de invloed van de muur op het uitzicht zo klein mogelijk te houden.

NOS

"Mensen komen nog steeds de grens over. We hebben hekken geprobeerd, nu bouwen we een muur", zou de minister gezegd hebben. Eerder deze week voerden vrachtwagenchauffeurs nog actie tegen het vluchtelingenkamp bij Calais. Vluchtelingen en migranten die naar Groot-Brittannië proberen te komen zorgen volgens de chauffeurs voor veel overlast.

Hoewel de plannen tegemoetkomen aan de wensen van de actievoerders, hebben inwoners van Calais ook boos gereageerd op de bouw van de muur. Tegenstanders noemen het project "De Grote Muur van Calais".

Het plan is bedacht door de havenmeester van Calais. Volgens hem is de muur noodzakelijk, omdat er niet genoeg agenten zijn om de snelweg bij de haven te beveiligen.

Geen zin

Volgens correspondent Frank Renout zijn de plannen voor de muur al ouder. "De Britten en de Fransen overleggen al jaren over de beveiliging in Calais en er zijn de afgelopen jaren al hoge hekken verrezen. De Britse minister maakte bekend dat de muur er nu ook gaat komen", zegt Renout.

Verschillende hulporganisaties in Calais zeggen dat de bouw van de muur geen enkele zin heeft. Vluchtelingen vinden volgens hen wel andere manieren om bij de Kanaaltunnel te komen. "De muur is een kilometer lang, maar de vluchtelingen lopen elke dag vele kilometers om een plek te vinden waar ze bij vrachtwagens aan boord kunnen klimmen", zegt Renout.

Volgens de Franse regering wonen ongeveer 7000 mensen in het illegale vluchtelingenkamp in Calais, dat de bijnaam 'The Jungle' heeft. Hulporganisaties schatten dat er 9000 inwoners zijn.

Fort

Transportorganisatie TLN denkt dat de bouw van de muur bij Calais weinig zin heeft en ziet meer heil in andere maatregelen, zoals het opschroeven van de beveiliging in de regio en een snelle ontmanteling van het illegale deel van het kamp. "Wij zijn natuurlijk blij met alles wat bijdraagt aan de veiligheid van de chauffeurs," zegt de woordvoerder. "Maar wie in Calais is geweest weet dat het al één groot fort is. Werkelijk overal staan hekken en muren." De vier meter hoge muur zal volgens haar dan ook weinig verschil maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl