NOS Nieuws

'Leger Assad bombardeert oppositiewijk Aleppo met chloorgas'

Reddingswerkers en activisten zeggen dat Syrische helikopters een aanval met chloorgas hebben uitgevoerd op een oppositiewijk in Aleppo. Er zouden zo'n tachtig mensen gewond zijn geraakt.

Het chloorgas zou in bomvaten hebben gezeten. De Syrische regering heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging. De regering zei bij eerdere aantijgingen steevast dat het leger geen chemische wapens inzet.

De Syrische burgerorganisatie Civil Defence, die in oppositiewijken actief is, heeft een video online gezet waarop kinderen te zien zijn met zuurstofmaskers. Dezelfde organisatie beschuldigt de Syrische regering van twee andere recente chloorgasaanvallen, beide vorige maand. De VN doet onderzoek naar ten minste een daarvan. Ook het Syrische bewind heeft in het verleden rebellen beschuldigd van het gebruik van gifgas.

'Hij ruikt naar chloor, alles ruikt naar chloor!'

Onderzoekers van de Verenigde Naties en van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwamen twee weken geleden tot de conclusie dat zowel regeringstroepen als IS-strijders bij de burgeroorlog in Syrië gifgas hebben ingezet.

Om Aleppo, eens Syrië's grootste stad, wordt fel gevochten. De stad is verdeeld in een rebellen- en regeringsdeel. Het oosten, waar naar schatting nog een kwart miljoen mensen wonen, is de afgelopen jaren zwaar gebombardeerd, ook met bomvaten. De verwoestingen zijn enorm. Er is een tekort aan alles, medische faciliteiten zijn vernield, veel artsen zijn gedood of vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl