Oranje mist kansen en speelt gelijk in Zweden

Nederland is de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 begonnen met een 1-1 gelijkspel in en tegen Zweden. In extremis leek Bas Dost Oranje toch nog de volle winst te bezorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege een duwtje. Daarmee deed Nederland zichzelf tekort.

Oranje had bij rust moeten leiden, maar keek toch tegen een 1-0 achterstand aan. Het had, deels met Zweedse instemming, veel balbezit en kreeg kansen. De beste was voor Davy Klaassen, die de bal van dichtbij niet langs doelman Robin Olsen kreeg.

Klaassen kreeg koppend ook de volgende kans, waarna Vincent Janssen en Wesley Sneijder met een schot eveneens dicht bij succes waren. Kort voor de rust was het echter Zweden dat toesloeg, met hulp van Nederland. Kevin Strootman gaf de bal op de rand van de zestien knullig weg, waarna Berg met een mooie lob scoorde.

Berg straft fout Strootman direct af: Oranje 1-0 achter

Nadat Zweden kort na de rust bijna 2-0 had gemaakt (nu na geklungel van Daryl Janmaat) kwamen er opnieuw kansen voor Nederland. Zo leek Klaassen raak te gaan koppen, maar Olsen tikte de bal uit de hoek. Oranje voerde de druk op, maar doordat de Zweden steeds minder aan aanvallen dachten, werd het lastiger om openingen te vinden.

De meer dan verdiende 1-1 viel toch, net nadat Bas Dost als extra aanvaller in was gebracht. Een schot van Janmaat kon nog worden gekeerd maar de rebound van Sneijder was onhoudbaar.

Sneijder scoort: eindelijk de 1-1 voor Oranje

Oranje ging op zoek naar meer en kreeg weer kansen. In extremis leek Dost toch nog de winnende te maken. Hij kopte raak, maar vanwege een vermeend duwtje werd de goal afgekeurd.