Esmeralda Farms
NOS Nieuws

Doek valt voor Nederlandse bloemenkweker na rebellenaanval Ethiopië

Bloemenkwekersbedrijf Esmeralda Farms Nederland houdt ermee op. Het Amerikaanse moederbedrijf trekt de stekker eruit vanwege de schade die rebellen vorige week aanrichtten bij de kwekerij in Ethiopië, zegt een woordvoerder van de Nederlandse tak.

Tegenstanders van de Ethiopische regering vielen vorige week buitenlandse kwekerijen in het noordwesten van het land aan. Ze stichtten brand en vernielden onder meer pomphuizen.

Een van de getroffen kwekerijen is van Esmeralda Farms. Een groot deel is vernield; het bedrijf schat de schade op 10 miljoen dollar.

Aalsmeer

Esmeralda Farms Nederland was voor een groot deel afhankelijk van de bloemen uit Ethiopië. Die werden vanuit Aalsmeer naar andere landen in Europa geëxporteerd. Het wegvallen van de aanvoer uit Ethiopië is het Nederlandse bedrijf nu fataal geworden, zegt de woordvoerder.

Gisteren is het personeel ingelicht over het besluit van het moederbedrijf. Voor de veertien werknemers in Nederland is ontslag aangevraagd. Ook de ongeveer 600 werknemers in Ethiopië zijn vermoedelijk hun baan kwijt.

FloraHolland

Vier andere kwekerijen in Ethiopië die zijn aangevallen, zijn aangesloten bij de Nederlandse coöperatie Royal FloraHolland. De organisatie inventariseert de schade nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl