ANP
NOS Nieuws

VVD-senator Schaap: 'dictatoriale' PVV is gevaarlijker dan NSB

De PVV is een partij zonder leden en partijbestuur, en in dat opzicht gevaarlijker dan de nationaal-socialistische partij NSB. Dit zegt filosoof en VVD-Eerste Kamerlid Sybe Schaap naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Rechtsstaat in verval'.

"PVV-leider Wilders heerst alleen, en heeft in beginsel alle tegenspraak uitgeschakeld", stelt Schaap, die de structuur van de partij een "dictatuur" noemt. De NSB werd in 1931 in Nederland opgericht en werkte in de Tweede Wereldoorlog samen met de Duitse bezetters. De NSB had wel leden en een Algemene Raad, een bestuur. De NSB-leden hadden weinig in te brengen, erkent Schaap. "Maar Wilders gaat nog een stap verder; die wil zelfs geen leden", zegt Schaap in een uitgebreid interview in Trouw.

ANP
VVD-Eerste Kamerlid Sybe Schaap

Filosoof Schaap schrijft in zijn boek: "Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal-socialisme niet heeft gekend." Een vergelijking met de Duitse nazileider Hitler maakt hij nadrukkelijk niet, zegt hij in het Trouw-interview. "Natuurlijk bedoel ik niet dat Wilders een massamoordenaar is als Hitler, maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt. Als Wilders de macht krijgt, zou dat weleens heel akelig kunnen uitpakken. Een dictatuur? Dat zou kunnen."

Levensgevaarlijk

Schaap (70) constateert een trend bij hedendaagse populisten, zoals de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. "Ook daar is geen verdeling meer van de macht, en die structuur is levensgevaarlijk." Schaap zegt zijn boek als filosoof te hebben geschreven, maar zegt te beseffen dat hij ook VVD-senator is.

PVV-leider Wilders benadrukt in zijn reactie echter wel het VVD-lidmaatschap van Schaap. "De partij die islamofascisme in NL mogelijk maakt vergelijkt PVV met NSB en noemt miljoenen NL-ers dus landverraders", laat hij in een tweet weten.

VVD-fractieleider Zijlstra zegt dat hij de vergelijking van Schaap verre van zich werpt. "De PVV is een partij die regelmatig te ver doorschiet. Maar vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, met de NSB, met Hitler, zijn idioot. Daarmee zet je niet alleen de partij weg, maar zet je al die mensen weg die zich oprecht zorgen maken over bepaalde ontwikkelingen in dit land. Mensen die een azc in de achtertuin krijgen, moeten hun zorgen kunnen uiten, zonder dat ze dit soort vergelijkingen om de oren krijgen."

Zijlstra: PVV met NSB vergelijken is idioot

In 2012 schreef Schaap in zijn boek 'Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen' dat de PVV vijandbeelden creëert om duidelijk te maken hoe het eigen bestaan wordt bedreigd. PVV-leider Wilders noemde de vergelijking triest en premier Rutte zei dat hij zich niet herkende in het door Schaap geschetste beeld.

De PVV was op dat moment nog gedoogpartij van het eerste kabinet-Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl