Xander van der Wulp en Vincent Rietbergen op weg naar de eerste live-uitzending op Facebook NOS / Inge Hoogendoorn

Politiek duider Xander van der Wulp en presentator Vincent Rietbergen hebben vanmorgen live op Facebook het nieuwe politieke seizoen geopend. Het is de bedoeling dat zij vaker, live op dinsdagmorgen vooruitblikken wat er allemaal op stapel staat in de campagne, de Tweede Kamer en het kabinet. 

In de eerste uitzending op Facebook hadden Van der Wulp en Rietbergen GroenLinks-leider Jesse Klaver te gast. Hij presenteert vanavond het verkiezingsprogramma van zijn partij. 

Klaver vertelde onder meer over het punt om het eigen risico in de zorg af te schaffen. Hij zei dat hij dit had bedacht toen een vriendin van de fiets was gevallen en last had van haar ribben. Zij ging niet naar de huisarts, uit angst dat zij zou worden doorverwezen en zou moeten opdraaien voor de kosten. Dat kon ze zich niet veroorloven, zei ze. 

De uitzending op Facebook

PVV

De lijsttrekker van GroenLinks zei ook nog eens dat hij niet met de PVV wil regeren. "Want als je niet wit en niet christelijk bent, hoor je er voor die partij niet bij." Hij zei PVV-leider Geert Wilders vandaag wel te zullen feliciteren met zijn verjaardag, want dat hoort erbij als collega's onder elkaar, ook al ben je het niet met elkaar eens. 

Xander van der Wulp blikte terug op het zomerreces. Hij zei dat er de laatste weken al best veel verkiezingsnieuws was. De verkiezingsprogramma's van 50Plus, PVV en D66 zijn gepresenteerd en er ligt al een kandidatenlijst van de SP. Met name het programma van de PVV viel op, zei de NOS-verslaggever. Het werd "heel slim" via Facebook gepresenteerd. Hij wil vandaag aan Wilders vragen hoe realistisch het is. "Voor sommige punten moet je de Grondwet veranderen."

Breekpunt

Verder meldde hij dat SP-leider Roemer als eerste met een breekpunt is gekomen. Hij zei in een praatprogramma dat hij niet in een kabinet wil, dat de marktwerking in de zorg niet aanpakt. "Uit reacties van andere partijen merk je dat ze het niet zo slim van hem vinden dat hij zich daar nu al op vastpint."

De politiek verslaggever beantwoordde ook vragen van kijkers naar de live-uitzending. Bijvoorbeeld of hij het moeilijk vindt om zijn politieke mening buiten zijn duidingen in het Journaal te houden. Hij zei van niet. "Een voordeel is dat ik enorm zwevend ben. Ik zie me zelf ook nooit de politiek ingaan, want dan moet je voor één partij al die standpunten verdedigen."

STER reclame