Tieners op hun smartphone
NOS Nieuws

Vanaf volgend jaar in EU 90 dagen zonder extra kosten internetten

Vakantiegangers moeten volgend jaar ten minste dertig dagen achter elkaar en negentig dagen per jaar in de EU tegen dezelfde kosten als thuis kunnen internetten. Dat schrijft de Europese Commissie in een conceptwet waarin de minimumvereisten staan voor providers.

De limiet van negentig dagen is bedoeld om misbruik te voorkomen. Hiermee moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat gebruikers niet uit een naburig land een goedkopere simkaart halen.

Geen roamingkosten meer

Op 15 juni 2017 worden de roamingkosten afgeschaft, zoals al eerder was besloten. Vanaf dat moment kunnen Nederlanders in de Europese Unie zonder extra kosten bellen, sms’en en internetten.

De commissie heeft nu vastgesteld vanaf welk moment providers alsnog aanvullende kosten mogen rekenen. De providers hoeven geen extra kosten te rekenen, benadrukt een woordvoerder van de commissie.

De kans bestaat dat het voorstel van de commissie nog wordt gewijzigd. De komende tijd is er ruimte om feedback te geven. Op 15 december worden de regels definitief, ze zullen een half jaar later ingaan.

Aanpassen

Het betekent voor KPN dat het zijn nieuwe abonnementen volgend jaar zal moeten aanpassen. Het telecombedrijf kondigde eerder vandaag aan dat het vanaf 26 september geen roamingkosten meer in rekening brengt bij nieuwe abonnementen. KPN heeft echter de voorwaarde dat gebruikers dit maar voor 60 dagen per jaar kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl