NOS Nieuws

Orgelluiken Westerkerk zwaarder dan gedacht

De verhuizing van de luiken van het orgel in de Westerkerk loopt vertraging op. De kraan en de liften die de klus vandaag hadden moeten klaren, waren niet berekend op de zware orgelluiken.

Het is een domper voor het Rijksmuseum Twenthe, dat de topstukken voor zijn overzichtstentoonstelling over de 17e-eeuwse meester Gerard de Lairesse naar Enschede wil halen. De Lairesse beschilderde de luiken met Bijbelse voorstellingen van koning David en koning Salomo.

Morgenochtend om 07.00 uur wordt een nieuwe poging gedaan, met een zogeheten spinkraan. De hoop is dat de luiken dan alsnog zo snel mogelijk naar Enschede vervoerd kunnen worden; de tentoonstelling begint vrijdag.

Verkeerd gewicht

De problemen ontstonden doordat op de restauratiepapieren een verkeerd gewicht stond, zegt verslaggever Trudy van Rijswijk, die de operatie van nabij meemaakte. De pogingen werden kort voor 16.00 uur gestaakt.

Vooraf was de vraag vooral of de luiken de kerk uit konden vanwege de afmetingen: 3,15 meter bij 5,17 meter. Een kunsttransporteur kwam eerder tot de conclusie dat de luiken geen centimeter groter hadden moeten zijn, maar dat het in principe zou moeten kunnen. Morgen moet blijken of de transporteur een juiste berekening heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl