Diederik Stapel houdt in 2013 in de Singelkerk in Amsterdam 'de Preek van de Loser' ANP

Diederik Stapel 'krijgt tweede kans' aan Bredase hogeschool

tijd van publicatie

De psycholoog Diederik Stapel gaat aan de slag bij de de hogeschool voor toerisme en verkeer in Breda (NHTV). De oud-hoogleraar werd in 2012 uit zijn universitaire functies ontslagen en zijn doctorstitel werd hem ontnomen, toen aan het licht was gekomen dat hij op grote schaal had gefraudeerd met onderzoeksgegevens. 

Bestuursvoorzitter Hein van Oorschot van de NHTV zegt tegen Omroep Brabant en in dagblad BN DeStem dat Stapel een tweede kans verdient.

Stapel krijgt een contract voor een jaar aan de hogeschool, waarbij hij twee tot drie keer per week aanwezig zal zijn. Hij krijgt een ondersteunende taak en zal niet lesgeven. Hij gaat lectoren helpen bij projecten en studies. 

Misstap

Van Oorschot heeft met Stapel gewerkt aan de Universiteit van Tilburg. In De Stem zegt hij dat de hogeschool wel twee keer heeft nagedacht voor Stapel werd aangetrokken. "Hij is hard aangepakt door de maatschappij en zal zo'n misstap niet meer maken", zegt Van Oorschot. "Hij weet nu als geen ander wat wel en wat niet mag."

Stapel werkte als sociaal psycholoog bij de universiteiten in Tilburg en Groningen en bij de UvA in Amsterdam. In een rapport werd vastgesteld dat hij met zeker 55 artikelen en 10 hoofdstukken in boeken gefraudeerd had. Over zijn misstappen schreef Stapel zelf het boek Ontsporing.

STER reclame