Evenals aan de Olympische Spelen, neemt er aan de Paralympics ook een vluchtelingenteam deel. Slechts twee atleten strijden in dit team: een Syrische zwemmer en een Iraanse discuswerper. Zij presenteren zich tijdens de openingsceremonie onder de paralympische vlag.

Syriër Ibrahim Al-Hussein droeg Olympisch vuur door Grieks vluchtelingenkamp ANP

De 27-jarige Syriër Ibrahim Al-Hussein verloor een been bij de bombardementen in Syrië, vluchtte naar Turkije en heeft uiteindelijk asiel gekregen in Griekenland. Hij komt in het zwembad in actie op de 50 meter en 100 meter vrije slag. Al-Hussein verblijft in een vluchtelingenkamp vlakbij Athene en droeg in april het olympisch vuur door het Griekse kamp.

De tweede atleet uit het vluchtelingenteam is de Iranier Shahrad Nasajpour. Hij heeft asiel verkregen in de Verenigde Staten en treedt bij het discuswerpen aan in de klasse F37.

Het paralympisch vluchtelingenteam heeft de Britse chef de mission Tony Sainsbury toegewezen gekregen. Sainsbury was vijf keer eerder chef de mission van het Britse paralympische team en behaalde in 2009 de Paralympische Orde, de hoogste onderscheiding in de paralympische sport.

STER reclame