De presidenten Poetin en Obama bij de G20 in Hangzhou
NOS Nieuws

Nog geen doorbraak voor Syrië op G20

Rusland en de VS zijn tijdens de G20-top in China niet dichter bij een akkoord over een staakt-het-vuren in Syrië gekomen. Eerst was er een bespreking tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, daarna een tussen de presidenten Poetin en Obama. Voor zover bekend is er geen vooruitgang geboekt. Er is afgesproken dat diplomaten van beide landen deze week verder praten.

Diplomaten werken al een tijd aan een akkoord over een staakt-het-vuren tussen de regeringstroepen van president Assad en de gematigde rebellen. Jihadistische rebellen als die van IS zijn daarvan uitgesloten. Na een bestand zou de hulpverlening op gang kunnen komen voor de honderdduizenden Syrïers die door de gevechten geen kant op kunnen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Kerry en Lavrov, spraken eind vorige week al over zo'n akkoord. Toen zeiden ze dat er nog een paar "kleine" zaken moesten worden opgelost.

Oekraïne

In de marge van de economische top is ook over het conflict in Oost-Oekraïne gesproken. Bondskanselier Merkel, die als bemiddelaar optreedt, sprak gisteravond met Poetin. Vanmorgen bracht zij verslag uit aan president Obama en de Franse president Hollande, die eveneens voor Oekraïne bemiddelt.

Over de uitkomst van deze besprekingen is niets bekendgemaakt, behalve dat de partijen het erover eens zijn dat de afspraken die vorig jaar in het akkoord van Minsk werden vastgelegd, moeten worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl