Vrachtwagenchauffeurs komen samen voor het protest AFP

Vrachtwagenchauffeurs gaan vandaag actie voeren bij Calais. De snelweg naar Parijs is sinds 8.00 uur aan beide kanten geblokkeerd. Later vandaag gaan ook bewoners en winkeliers actievoeren. Ook boeren sluiten zich aan bij de protesten.

De actievoerders zijn de overlast van vluchtelingen zat. Wachtend op een kans om aan boord van een vrachtwagen naar Engeland te komen, verblijven ze in het illegale vluchtelingenkamp The Jungle. Daar zitten nu meer dan 7000 vluchtelingen.

Ramp

"Het is een ramp", zei een inwoonster van Calais in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze richten overal schade aan. Op straat, maar ook op de snelwegen als ze proberen vrachtwagens te stoppen om erin te springen." Een andere vrouw is wel eens aangevallen door een vluchteling. Ze loopt nu een straatje om als ze vluchtelingen tegenkomt.

De situatie leidt ook geregeld tot vechtpartijen tussen de vluchtelingen onderling. Onlangs kwam nog een migrant uit Sudan om het leven. Ook worden vaak mensen aangereden als ze vrachtwagens tot stoppen proberen te dwingen om aan boord te klimmen. Vorig jaar kwamen in en rond het vluchtelingenkamp bijna veertig mensen om het leven. 

De bewoners van Calais en de vrachtwagenchauffeurs verwijten de regering dat die niets doet om het probleem op te lossen. Over hoe dat moet lopen de meningen uiteen. De een zegt "terugsturen", de ander wil ze de boot naar Engeland laten nemen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken beloofde vrijdag dat het kamp wordt gesloten, maar de actievoerders willen dat hij een datum noemt. 

Een mannelijke inwoner zegt dat het hem niet zal verbazen als Marine Le Pen van het Front National hier bij de verkiezingen van volgend jaar veel stemmen zal halen.

'Ze willen de hele A16 stilleggen'

Ook de Europese transport- en logistiekorganisaties willen dat de Franse regering ingrijpt. In een brief aan premier Valls schrijven ze dat de vluchtelingen levensgevaarlijke situaties veroorzaken door betonblokken, boomstammen en hooibalen voor vrachtauto's te gooien. 

STER reclame