Turkije: IS verdreven langs Turks-Syrische grens

tijd van publicatie
AFP

Een bondgenootschap van het Turkse leger en Syrische rebellen heeft strijders van Islamitische Staat verdreven langs de Syrische grens met Turkije. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat de troepen IS hebben verjaagd uit het laatste stuk territorium waar de terreurbeweging nog zat in het grensgebied.

Volgens het persbureau heeft het Vrije Syrische Leger met steun van de Turken het gebied tussen de Syrische steden Azaz en Jarablus bevrijd van IS-invloed. Als IS uit deze regio is verdreven, betekent het dat de terreurbeweging een belangrijke toevoerroute is verloren voor wapens, munitie en buitenlandse strijders.

Het laatst veroverde stuk is een gebied van ruim 90 kilometer breed. De veiligstelling van het grensgebied past in de doelstelling van Ankara om IS te verdrijven en tegelijk een opmars van Koerdische militanten in de regio te voorkomen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Turkije bouwt muur op grens met Syrië

Turkije begon eerder met de bouw van een muur langs de grens met Syrië. De muur komt in de buurt van de stad Suruç. Daar ligt een belangrijke route waarmee de militante Koerdische beweging PKK de Koerdische strijders in Syrië kan bereiken.

Turks offensief

Gisteren reden ongeveer twintig Turkse tanks de grens met Syrië over. De aanval was onderdeel van een in augustus begonnen offensief tegen IS. Vorige week werd de Syrische stad Jarablus al door rebellen ingenomen.  

STER Reclame