NOS Nieuws

Premier May verwacht moeilijke tijden door brexit

De Britse premier Theresa May zegt dat de bevolking zich moet voorbereiden op moeilijke tijden in de aanloop naar de brexit. "Het zal niet van een leien dakje gaan", zei May in een interview met de BBC, al noemde ze de economische cijfers van de laatste maanden bemoedigend.

May is de opvolger van premier Cameron, die na het brexit-referendum van ruim twee maanden geleden het veld ruimde. Komende week legt brexit-minister Davis een verklaring af in het Lagerhuis. Daaruit moet blijken wat het denkwerk van de afgelopen weken over het vertrek uit de Europese Unie heeft opgeleverd.

Vermoedelijk gaat het om een tussenstand. Niets wijst erop dat de regering-May binnenkort met een uitgewerkt plan komt over de manier waarop het land zich van de EU wil losmaken.

Nieuwe kansen

May was zelf geen voorstander van een brexit, maar ze heeft bij haar aantreden beloofd dat ze er een succes van maakt. "Een onafhankelijk Groot-Brittannië krijgt nieuwe kansen buiten de EU", zei ze tegen de BBC.

De Britse premier heeft kort voor de G20-top in China gesproken met de Amerikaanse president Obama. De twee zeiden nog eens dat de VS en Groot-Brittannië een speciale band met elkaar hebben en dat dat zo blijft. Maar de Britten krijgen van de Amerikanen geen voorkeursbehandeling bij het afsluiten van handelsverdragen. Obama beloofde wel dat hij nauw met May wil samenwerken om te voorkomen dat een brexit negatief uitwerkt op de onderlinge economische betrekkingen. Obama zei verder dat de Britten nu eerst proberen vast te stellen wat een brexit eigenlijk betekent.

Het proces om de EU te verlaten, begint pas als de Britse regering artikel 50 in werking stelt. Dat gebeurt niet voor het einde van dit jaar. Voor de gecompliceerde onderhandelingen met de EU staan twee jaar, maar mogelijk is die periode te kort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl