Robert Gesink na zijn etappezege in de Ronde van Spanje
NOS Wielrennen

'Er is niemand die Robert dit niet gunt'

Tegenslag na tegenslag: er bleef wielrenner Robert Gesink de laatste jaren weinig bespaard. Kampte hij niet met hartritmestoornissen, dan liep hij wel een beenbreuk op tijdens een training of dan lag zijn vrouw met zwangerschapscomplicaties in het ziekenhuis. En er was dit jaar nog een putdeksel in Zwitserland waar hij over viel met een hersenschudding als gevolg.

Wielerverslaggever Han Kock volgt Gesink al vanaf zijn eerste kilometers als prof in 2007. Hij maakte de tegenslag van de Varssevelder mee en zag hem zaterdag in de koninginnenrit van de Vuelta zijn mooiste zege uit zijn carrière boeken. "Er is niemand die Robert dit niet gunt. Iedereen die hem heeft gevolgd, heeft hem zien ploeteren en werken. Er was altijd wel wat. Maar hij is door blijven gaan."

Handen richting hemel

Toen Gesink de finish passeerde bovenop de Aubisque, wees hij met beide handen richting de hemel. "Ik zag hem op dezelfde manier juichen als na een overwinning in Oman begin 2011. Toen was z'n vader net overleden."

Gesink zei zelf in een interview een uur na zijn zege: "Ik moest aan mijn vader denken toen ik over de finish kwam. Hij is een paar jaar geleden overleden en ik mis hem heel erg. Deze is voor hem."

Gesink bekent in hetzelfde interview dat hij weleens heeft getwijfeld aan doorgaan met wielrennen. "Ik heb wel momenten gehad dat ik dacht: bekijk het allemaal lekker. Maar dan ga je er nog eens rustig voor zitten en bedenk je: ik ben 30 jaar, er zit nog heel wat in. Die momenten zijn er ook elk jaar geweest, dat ik laat zien heel wat in mijn mars te hebben."

Putdeksel in Zwitserland

Aan de andere kant, zo constateert Kock, is het ook de tegenslag die hem zaterdag in staat stelde te winnen op de Aubisque. "Hij is 2016 ingegaan met het idee om voor een ritzege te gaan in de Tour de France. Maar hij kwam ten val door een putdeksel in Zwitserland, liep een hersenschudding op, ging niet naar de Tour, miste vervolgens de Spelen en zou aanvankelijk de Vuelta rijden in dienst van Steven Kruijswijk."

"De grap is dat een val van diezelfde Kruijswijk hem opeens in deze positie bracht. Nou, dat mag ook wel een keer."

Volgens Kock heeft Gesink nooit echt erkenning gekregen voor wat hij gedaan heeft. "Als je vierde (hij eindigde als zesde, maar zowel Alberto Contador en Denis Mentsjov werden geschorst en geschrapt uit de uitslag, red.) wordt in de Tour en als je drie keer zesde of zevende wordt in de Vuelta, dan kun je wat. Vorig jaar in de Tour werd hij opnieuw zesde en wie staan er voor hem? Allemaal wereldtoppers. Betere zijn er niet."

Toch leek het erop dat het publiek het niet zo waardeerde. "Ik heb het gevoel dat hij een beetje een pispaaltje was soms, omdat hij niet won. Maar dat heb ik altijd onterecht gevonden. Want wilde hij een keer een etappe winnen als ronderenner, dan moest hij afrekenen met de allerbesten. Dat is toch wat anders dan een rit winnen zoals hij gisteren heeft gedaan."

Robert Gesink is bijna bij de finish in de Vuelta

En de manier waarop hij zegevierde op de Aubisque? "Schitterend. Het is ook prachtig dat het de koninginnenrit is. En ook nog eens op de Aubisque. De berg van Wim van Est, maar ook de berg waarop Michael Rasmussen de gele trui dacht veilig te stellen in 2007. De symboliek."

De Tourzege die Rasmussen dacht veiliggesteld te hebben, kwam er niet. De Deen werd door zijn eigen ploeg uit de Tour gezet. Het was het begin van het einde voor de Rabobank-ploeg.

"Er werd in 2007 een bom gelegd onder de Rabo-ploeg. Dat was juist de periode waarin Gesink net zijn neus aan het venster stak. Drie maanden voordat Rasmussen won op de Aubisque, werd Gesink namelijk negende in de Waalse Pijl, zijn eerste ProTour-wedstrijd."

Belangrijkste resultaten van Robert Gesink

JaarWedstrijdPositie
2008Vuelta7
2009Vuelta 6
2010Tour4
2010Montréal1
2012Vuelta6
2013Québec1
2015Tour6

Gesink heeft sinds 2007 veel meegemaakt. Won kleinere koersen als de Ronde van Emilië, de Ronde van Californië, maar ook eendagswedstrijden op het hoogste niveau in Canada. "Vergis je niet; hij is sinds 2009 altijd de kopman geweest van het Nederlandse fietsen."

"Twee jaar geleden was het nog ondenkbaar dat hij niet geselecteerd zou worden voor Rio. Maar hij werd overvleugeld de laatste tijd. Door Poels, Kruijswijk, Dumoulin. Terecht, die jongens hebben het ook allemaal verdiend. Maar nu bewijst hij toch dat hij er nog is. En hij is pas dertig, we zijn nog lang niet van hem af."

Of hij nu vaker voor ritzeges moet gaan in grote rondes? "Nou, hij zal volgend jaar wel weer kopman zijn in de Tour. Dat zal de ploeg wel van hem vragen."

Carrière Gesink in vogelvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl