Pro-democratische actievoerders aan de vooravond van de verkiezingen in Hongkong
NOS Nieuws

Eerste verkiezingen in Hongkong na protesten uit 2014

In Hongkong zijn de stemlokalen opengegaan voor wat mogelijk de belangrijkste verkiezingen zijn sinds de Britse kroonkolonie in 1997 werd overgedragen aan China.

De strijd gaat tussen enerzijds partijen die meer verwantschap voelen met de officiële Chinese partijpolitiek en anderzijds partijen die meer democratie willen. Het pro-democratiekamp heeft nu 27 van de 70 zetels in het parlement.

De verkiezingen zijn ook de eerste sinds de lange protestdemonstraties van 2014. Uit onvrede over de wijze waarop China steeds meer grip probeert te krijgen op Hongkong hielden demonstranten elf weken lang delen van het centrum bezet.

Milde straffen

Drie van hen werden in augustus tot relatief milde straffen veroordeeld voor hun aandeel in de ongeregeldheden van destijds. Een aantal demonstranten doet nu mee aan de verkiezingen.

Vandaag wordt niet de chief executive gekozen van Hongkong. Dat is CY Leung, die door de autoriteiten in Peking is benoemd. Analisten verwachten echter dat de uitkomst van de verkiezingen wel bepalend is of hij nog een tweede termijn krijgt.

De president van Hongkong, CY Leung, brengt zijn stem uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl