NOS Nieuws

Groot deel midden-westen VS schudt door aardbeving

Het midden-westen van Amerika is getroffen door een van de zwaarste aardbevingen in deze regio ooit. Om zeven uur in de ochtend schudde de aarde in een gebied dat loopt van Nebraska tot Texas. De beving had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.

Er is materiële schade aangericht, maar er zijn geen gebouwen ingestort. Voor zover bekend raakte één man gewond: een vader liep een hoofdwond op toen hij zijn zoontje beschermde tegen vallend puin.

De beving werd gevoeld in zeven staten: Nebraska, Kansas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Iowa en Texas. Het epicentrum lag in Oklahoma.

Als een rubberband

Een winkelier zegt tegen persbureau AP dat hij dacht dat er een storm aankwam, maar dat vervolgens de aarde begon te beven. Zijn huis bewoog "als een rubberband", voorwerpen vielen op de grond en glas brak. Volgens de winkelier zijn in veel huizen in zijn stad scheuren ontstaan en ziet het er uit "als een chaos".

Afvalwaterlozing

De beving zal de discussie doen oplaaien over de winning van schaliegas en de opslag van afvalwater dat bij de winning daarvan ontstaat. Sinds is begonnen met de opslag in Oklahoma beeft de aarde vaker en heviger. Dit jaar werden al aardbevingen met een kracht van 5,1 en 4,7 op de schaal van Richter geregistreerd.

Oklahoma heeft nog nauwelijks beperkingen opgelegd aan het opslaan van afvalwater in de aarde. Het aangrenzende Kansas heeft dat wel gedaan, en daar is het aantal aardbevingen sindsdien met meer dan de helft gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl