NOS NieuwsAangepast

Triatleet Jetze Plat: als ik geen goud win, ben ik niet tevreden

Op de Paralympische Spelen in Londen behoorde handbiker Jetze Plat nog niet tot de absolute wereldtop, toch werd hij vierde in de wegwedstrijd. In Rio is hij een van de favorieten en niet alleen bij het handbiken. Op de triatlon werd hij in juli wereldkampioen en dus ligt er ook in die discipline behoorlijk wat druk op.

Jetze Plat filmt zijn trainingsstage in Portugal

Twee disciplines

Hij is de enige Nederlander die in twee verschillende disciplines uitkomt op dezelfde Spelen. Omdat het handbiken ook onderdeel is van de triatlon, is dat volgens Plat prima te combineren. "Ik richt me in mijn trainingen op het handbiken. Zwemmen deed ik al twee keer in de week, wheelen doe ik nu een keer per week. Ook het wedstrijdschema valt goed samen."

Voorbereidingen

Sinds 1 augustus is Plat op trainingsstage in Portugal, morgen vliegt hij door naar Rio de Janeiro. In Portugal bivakkeerde hij in een zogenaamde hoogtetent. Hij maakte zelf een filmpje van zijn voorbereidingen die ervoor moeten zorgen dat hij Nederland twee gouden medailles bezorgt.

"Als ik geen goud win op de triatlon, ben ik niet tevreden", zegt Plat stellig. "Bij het handbiken is het iets onzekerder. Maar ook daar ga ik zeker voor goud."

Jetze Plat

Deel artikel: