Oudste televisie-interview met Mandela gevonden

Het media-archief Beeld en Geluid in Hilversum heeft, naar nu blijkt, het oudste tv-interview met Nelson Mandela in het bezit. Dat is bekendgemaakt door de Nelson Mandela Foundation, die de herinnering aan de anti-apartheidsstrijder en latere president van Zuid-Afrika levend houdt.

Niet het hele interview bleef bewaard, maar wel een fragment van bijna een halve minuut dat in 1961 werd gebruikt in het AVRO-programma Boeren en Bantoes van de toenmalige buitenlandcommentator G.B.J. Hiltermann. 

De opname zelf dateert uit 1956. Mandela was op dat moment een van 28 verdachten die vanwege de strijd van het ANC tegen de apartheid van verraad werden beschuldigd. Dat proces zou bijna vijf jaar duren en eindigen in vrijspraak. Wie het interview afnam is niet bekend. Vermoedelijk is het destijds door de AVRO aangekocht. In de loop der jaren is het vaker gebruikt, onder meer door het tv-programma Andere Tijden.

De Nelson Mandela Foundation is erg blij met de ontdekking. De stichting mag het materiaal een jaar lang gebruiken zonder dat daar een vergoeding voor moet worden betaald.

STER reclame