1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Truckers niet bang voor 'James Bond-achtige' overvallen

Vrachtwagenchauffeurs weten niet goed wat te denken van de waarschuwing voor "James Bond-achtige" overvallen op vrachtwagens. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) worden trucks al rijdend beroofd door bendes met verschillende auto's. Maar veel chauffeurs zien dit niet als een reëel gevaar.

TLN liet weten dat er "de afgelopen periode tussen de vijf en tien meldingen zijn gedaan van dit soort berovingen". Bij de voorvallen waren de wagens bij aankomst plotseling leger, zonder dat de chauffeurs waren gestopt. De politie beschouwt een rijdende overval als een mogelijk scenario.

Zou kunnen

"Het is wel zo dat je op de weg niet goed kunt zien wat er bij de achterdeuren van je vrachtwagen gebeurt", zegt een chauffeur op parkeerplaats Den Ruygenhoek bij Schiphol. "Dus op zich zou het kunnen." Een andere trucker zegt dat hij wel eens heeft gehoord dat dit soort overvallen werd gepleegd in Bulgarije.

Andere chauffeurs geloven niet dat dergelijke overvalmethodes in Nederland worden gebruikt. Zij denken niet dat bendes een beroving met drie auto's voorbereiden als die niet van tevoren weten hoe groot de buit is. "Stel dat het de dieven lukt", zegt een chauffeur. "Dan zouden ze in mijn laadruimte alleen maar fitnessapparatuur vinden."

Het lijkt mij eerder iets uit de film 'The Fast and The Furious'

Vrachtwagenchauffeur

De truckers wijzen erop dat de laadruimte is afgesloten met een stevig, rood slot. De bendes zouden gebruik moeten maken van slijptollen. Een rijdende overval zou niet onopgemerkt blijven in Nederland, denken de chauffeurs. "Dit lijkt mij eerder iets uit de film The Fast and The Furious", zegt een van hen.

Een vrachtwagenchauffeur zegt dat er wel sprake is van diefstallen op parkeerplaatsen. Bendes laden daar goederen over vanuit vrachtenwagens. Dat kan alleen met medeweten van de chauffeur. Hij vermoedt dat truckers de bendes tippen.

NOS / Pauline Broekema
Het slot waarmee veel laadruimtes van vrachtwagens zijn beveiligd

Niet bang

De grootste verzekeraar in de Nederlandse transportsector, TVM, wil niet te diep ingaan op de kwestie. TVM wil alleen kwijt dat deze overvalmethode niet nieuw is. Daarmee doelt de verzekeraar op de rijdende overvallen die in 2013 in Duitsland en België werden gepleegd door Roemeense bendes.

TVM pleit voor een speciale eenheid die deze vorm van criminaliteit gaat aanpakken. Tot die tijd roept TLN chauffeurs op om extra op te letten op plekken waar het rustig is op de weg. De truckers zeggen dat ze niet bang zijn voor een overval tijdens de rit. "Ik kijk niet vaker achterom als ik op weg ben", zegt een van hen.

NOS / Pauline Broekema
Vrachtwagens op parkeerplaats Den Ruygenhoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl