Interieur van de ivf-kliniek in Istanbul, voor de sluiting
NOS Nieuws

Gülen-sluiting treft Turkse vrouwen met kinderwens

Tientallen Turkse vrouwen maken zich grote zorgen na de sluiting van een ivf-kliniek in Istanbul, die volgens de regering banden heeft met de Gülen-beweging. De vrouwen vrezen dat hun kinderwens door de sluiting in duigen valt.

De ivf-kliniek is één van de honderden instellingen die na de mislukte coup in Turkije werden gesloten door de regering-Erdogan. Dat gebeurde nadat was geconcludeerd dat de kliniek gelinkt is aan de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter de mislukte coup zit.

Bij de sluiting van de kliniek is alles in beslag genomen: geld, apparatuur en patiëntendossiers, maar ook ingevroren eitjes en embryo's. Die werden eerst naar vier verschillende instellingen gebracht, maar zijn nu ondergebracht in het laboratorium van een groot ziekenhuis in Istanbul.

Ons embryo is gearresteerd. Hij blijkt lid te zijn van een terroristische organisatie.

Gedupeerde man

De vrouwen hebben op internetfora hun zorgen geuit. Sommigen zijn radeloos. Ze zijn bang dat hun embryo's zijn kwijtgeraakt of dat ze het transport niet hebben overleefd.

In de Britse krant The Telegraph vertelt een Turkse vrouw dat haar kans op een kind nu waarschijnlijk verkeken is. Ze is 43 jaar en bij haar eerste ivf-poging verloor ze twee embryo's. De laatste en tweede poging zou in juli plaatsvinden. Ze was in shock toen ze vernam dat de kliniek opeens dicht was. "Ik kon even helemaal niets meer. Ik wilde alleen maar weten waar mijn kind was."

Na twee dagen hoorden zij en haar man dat het embryo naar een ziekenhuis in het noorden van Istanbul was gebracht. Haar dossier werd ergens anders heen gestuurd. "Waarom zijn mijn persoonlijke gegevens met andere ziekenhuizen gedeeld? En wie zegt mij dat mijn embryo nog wel gezond is?"

Om de ivf-poging toch te laten doorgaan in een ander ziekenhuis, moet het paar meer geld gaan betalen. Mogelijk dat ze in oktober alsnog voor de laatste poging gaan, het liefst met hun eigen, vertrouwde arts.

Haar man kan de humor van de situatie nog wel inzien, zegt ze. "Toen een vriend belde om te vragen of hij al snel vader wordt, zei hij: 'Nee, ons embryo is gearresteerd. Hij blijkt lid te zijn van een terroristische organisatie'."

Dossiers zijn door elkaar geraakt, embryo's zijn verloren gegaan.

Turkse dokter

Volgens correspondent Lucas Waagmeester zijn de zorgen die de gedupeerde vrouwen hebben niet onterecht. Hij sprak een dokter van een instelling, die het laboratorium beheert waar deze embryo's naartoe zijn gebracht. "Zij vertelde mij dat het hoofd van het lab plotseling zo veel embryo's moest stallen, dat hij niet kon voorkomen dat er een chaos ontstond."

De dokter vertelde dat de embryo's in de paniek van het eerste moment naar vier verschillende locaties zijn gebracht. "Dossiers zijn door elkaar geraakt, embryo's zijn verloren gegaan."

'Geen bewijs'

De Armeense directeur van de ivf-kliniek in Istanbul, Aret Kamar, snapt er niets van dat zijn instelling gesloten is door het regime. "Ik ben Armeniër en christen. Ik heb niets te maken met Gülen-aanhangers", zei hij in de Armeens-Turkse krant Agos. "We kunnen echter geen juridische stappen nemen om de sluiting ongedaan te maken."

Kamar opende de kliniek elf jaar geleden en is de grootste aandeelhouder. Eén van de andere twee aandeelhouders is volgens de regering-Erdogan lid van de Gülen-beweging. "Het is onacceptabel dat ze de hele kliniek sluiten vanwege de activiteiten van één persoon. Er is niet eens bewijs voor dat hij banden heeft met Gülen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl