Vlinders in museum Naturalis in Leiden Naturalis

Museum Naturalis in Leiden heeft eindelijk een goedkope manier gevonden om een half miljoen vlinders die al jaren in dozen op zolder lagen, uit te pakken. Het museum zet er vrijwilligers voor in.

Sinds februari zijn ze bezig om de tere vlinders uit het krantenpapier te halen, waarmee ze waren verpakt. Eindelijk kan het museum nagaan welke soorten er tussen zitten. De hoop is natuurlijk een nog onbekende vlinder tegen te komen. De kans op het vinden van nieuwe soorten is groot.

Het uitpakken van de vlinders is een enorme klus, die eerder niet van de grond kwam vanwege tijd-, geld- en ruimtegebrek. Naturalis zit namelijk ‘tjokvol dode beesten’, zoals hoofd entomologie Luc Willemse het verwoordt.

Vlinders uitpakken in Leiden

Vlinder in envelop Naturalis

Nieuwe methode

In het archief van twintig etages neemt de insectenafdeling drie verdiepingen in beslag. Daar zitten in totaal 2 miljoen opgezette vlinders in. Daar komen dan nog de vlinders in het krantenpapier bij.

Waar normaal gesproken de vlinders worden uitgevouwen en opgeprikt, stelde Willemse een nieuwe methode voor. Het uitvouwen alleen al kost zo’n tien minuten per vlinder. Dat zou betekenen dat één persoon zo’n 9,5 jaar bezig is met het uitvouwen van al die vlinders.

In plaats daarvan gaan vrijwilligers nu de vlinders uitpakken en met ingevouwen vleugels fotograferen. "Daarna stoppen we ze in een doorzichtig postzegelzakje, inclusief barcode met alle gegevens over bijvoorbeeld de vindplaats," zegt Willemse. "Dat is amper twee minuten werk."

Waar bovendien maximaal 100 opgezette vlinders in een doos konden, passen daar met de nieuwe bewaarmethode zo'n 500 vlinders in. Ze nemen daardoor minder ruimte in.

Vlinderexperts

Na het fotograferen van de vlinders begint het echte werk: determineren welke soorten het allemaal zijn. De foto’s worden daarvoor naar vlinderexperts over de hele wereld gestuurd.

Bij dagvlinders kun je namelijk ook met dichte vleugels goed zien om wat voor vlinder het gaat. Willemse: "Of het ook voor nachtvlinders werkt, moet nog blijken." Van de 8.000 uitgepakte vlinders zijn er 2.000 al door experts bestudeerd. Helaas zaten daar nog geen nieuwe soorten tussen.

Vlinderonderzoek in Naturalis Naturalis

Inpakpapier met artikelen over Hitler

Tijdens het uitpakken kunnen de vrijwilligers zich in ieder geval ook bezighouden met het pakpapier. Op dit moment pakt de groep vlinders uit de jaren 30 en 40 uit en ziet dus ook kranten uit die tijd.

"We hebben berichten gevonden over Hitler en het Derde Rijk, maar ook een reclame voor antidepressiva," vertelt Willemse. "Daar stond iets als: ‘Vindt u het ook zo moeilijk om te gaan met de drukte van deze tijd? Neem dan deze pil!’"

Mocht je na het lezen van dit artikel zelf geïnteresseerd zijn om mee te helpen, dan kan dat. Iedereen die het leuk vindt om met de natuur bezig te zijn en niet al te trillende handen heeft, is welkom.

STER reclame