NOS Nieuws

Vallen en opstaan in de SpaceX-speeltuin van Elon Musk

Beelden van de ontploffing van de raket

De ontploffing van een Falcon-testraket in op Cape Canaveral is niet het eerste incident rond de activiteiten van SpaceX. Het ruimtebedrijf van de in Zuid-Afrika geboren ondernemer Elon Musk is al sinds 2002 bezig met de ontwikkeling van raketten en ruimtecapsules en het gaat met vallen en opstaan.

De raket explodeerde vandaag tijdens een routinetest. Ooggetuigen meldden dat er meerdere explosies te horen waren en dat de schok tot ver in de omtrek voelbaar was. Bij de ontploffing vielen geen gewonden. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De raket zou een satelliet in de ruimte brengen die Facebook wilde gebruiken om de kwaliteit van het internet in Afrika te verbeteren.

Kenmerkend voor de onbemande Falcon-raketten van SpaceX is dat de stuwraket na de lancering weer op de aarde landt en zo hergebruikt kan worden voor andere lanceringen. Andere stuwraketten die vanaf Cape Canaveral worden gelanceerd vallen na gebruik in de Atlantische Oceaan. Musk wil door hergebruik van de stuwraketten de ruimtevaart goedkoper maken.

Te harde landing

Vorig jaar januari ging het ook al eens mis met een Falcon 9, waarmee het vandaag ook fout afliep. De stuwraket kwam weliswaar terug op aarde, maar de landing op het platform was veel te hard waardoor de raket niet meer te hergebruiken was.

Januari 2015: experimentele lancering van een Falcon 9-raket

Volgens Musk werd de crash veroorzaakt door een tekort aan hydraulische vloeistof. Daardoor kon de raket bij het naderen van het platform niet op tijd vaart minderen.

Een nieuwe poging enkele weken later resulteerde wederom in een te harde landing. In juni van hetzelfde jaar ging het al mis in een vroeger stadium: bijna drie minuten na de lancering ontplofte de raket.

In december had SpaceX meer succes. Ongeveer tien minuten na de lancering landde de stuwraket op een platform op zo'n 10 kilometer van het lanceerplatform. Vervolgens werd geprobeerd om de raket op een drijvend platform in zee te laten landen. Dat lukte uiteindelijk in april van dit jaar, na enkele mislukte pogingen.

SpaceX-topman Elon Musk voor een Dragon-capsule in 2014

Naar Mars

Musk heeft grote ambities in de ruimtevaart. Naast de Falcon-raketten is SpaceX ook bezig met de ontwikkeling van Dragon-ruimtecapsules. In 2012 bereikte zo'n capsule het ruimtestation ISS. Dat was voor het eerst dat het internationale ruimtestation werd bevoorraad met een toestel van een commercieel ruimtebedrijf.

Musk wil een programma beginnen dat moet leiden tot bemande vluchten naar de planeet Mars. Zo'n missie zou voor 2030 kunnen plaatsvinden, denkt hij. SpaceX werkt samen met NASA, dat ook plannen heeft astronauten naar Mars te sturen. Het bedrijf heeft een overeenkomst met NASA om samen te werken en data uit te wisselen.

Naar verwachting maakt Musk deze maand op een ruimtevaartcongres details bekend over zijn Mars-missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl