Max Verstappen is gearriveerd in Monza
NOS Sport

Botsing tussen Verstappen en Ferrari dreunt nog na in Monza

Het Formule 1-circus is neergestreken in Italië, waar zondag de grand prix op het circuit van Monza wordt verreden. Maar op de eerste dag van de persconferenties ging het vooral nog over de tumultueus verlopen race in België van vorige week. En in het bijzonder over de rol die Max Verstappen daar speelde.

De Nederlandse coureur kreeg de afgelopen week bakken kritiek over zich heen, onder meer vanwege zijn agressieve verdedigende acties. Maar in Monza blijft Verstappen erbij: "Ik ga mijn rijstijl niet veranderen."

De eerste bocht waarin voor Max Verstappen zondag alles misgaat in België

Het ging in Spa meteen al mis in de eerste bocht, waar hij het aan de stok kreeg met twee Ferrari's en werd getoucheerd door Kimi Räikkönen. Zowel Verstappen als Ferrari-coureur Sebastian Vettel trekken een week later een beetje het boetekleed aan.

"Misschien hadden we elkaar iets meer ruimte moeten gunnen", stelt Verstappen. En Vettel: "Drie auto's in de eerste bocht was een beetje veel. Ik gaf ruimte aan Kimi, maar zag Max niet. Hij zat in mijn dode hoek. Als ik het opnieuw zou doen, zou ik iets meer ruimte geven."

De kritiek die Verstappen meteen na de race in België had op Räikkönen en Vettel, was niet mals. De Ferrari's moesten zich volgens de Nederlander schamen, want: "Zij verzieken mijn race. Dan ga ik niet netjes aan de kant. Ik rijd ze nog liever van de baan."

Max Verstappen tijdens een praatje met de pers in Monza

Een week later in Monza kijkt Verstappen daarop terug. "Op dat moment voelde ik me zo. Dat is natuurlijk als je boos uit de auto stapt, als ze je jouw race ontnemen voor tienduizenden fans. Het is enorm balen als je zo'n goede startpositie hebt en na honderd meter eigenlijk alles al voorbij is. Daar was ik wel heel even boos over. Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik ga niet liegen."

Ook de Ferrari-coureurs keken met gemengde gevoelens terug op het incident. "We schamen ons nergens voor", aldus Vettel. "We hoeven geen vrienden te zijn. Je kunt met elkaar opschieten of niet, dat maakt niet uit. Maar met 300 km/u is het wel belangrijk dat je elkaar respecteert."

Kimi Räikkönen tijdens de persconferentie in Monza

Räikkönen was op de persconferentie nog iets scherper in zijn commentaar: "Max heeft al vaker foute dingen gedaan. Maar dat hij tijdens of na de race zegt dat hij de deur voor me dichtgooit vanwege het incident in de eerste bocht, is een stap erger. Dat hoort niet en dat mag niet. Het is bloedlink."

Ferme uitspraak

Ook de voormalige Formule 1-coureurs Niki Lauda en Jacques Villeneuve hadden afgelopen week forse kritiek op de jonge Nederlander. Villeneuve waarschuwde dat Verstappen nog eens iemand dood gaat rijden als hij niet rustiger wordt. Verstappen reageerde daarop met een ferme uitspraak over de Canadees.

"Hij moet een beetje opletten met zijn uitspraken dat er iemand doodgaat, want hij heeft zelf iemand doodgereden. Hij moet naar zichzelf kijken. Ik vind wat hij zegt niet respectvol naar de familie van de overleden marshall", verwees Verstappen naar de crash van de Canadees in 2001 in Melbourne, waarbij een marshall achter de hekken omkwam nadat hij door brokstukken van Villeneuve's bolide was geraakt.

Sebastian Vettel tijdens de persconferentie in Monza

Voor de race van zondag volgt in ieder geval nog een gesprek tussen Verstappen, Räikkönen en Vettel, om de kou uit de lucht te halen en het dossier-Spa af te sluiten. "Ik wilde vandaag al, maar ze waren druk", aldus Verstappen. "We kunnen dit beter face-to-face oplossen. We moeten nog praten", sprak Vettel.

De Duitser verwees met een knipoog ook nog naar andere methodes om het geschil op te lossen. "Vroeger mochten coureurs elkaar slaan na de race. Dat mag nu niet meer." Eén ding lijkt zeker: Verstappen kan komend weekeinde zijn borst natmaken op het thuiscircuit van Ferrari.

Max Verstappen bereidt zich voor in Monza

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl