ANP

Naar corruptie bij de politie loopt al een onderzoek, zegt de Nationale Politie. Het is een reactie op de oproep van de Nederlandse Politiebond om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de oorzaken van corruptie binnen de politie. Volgens de bond is er bij de top onvoldoende besef van de kwetsbaarheid van het politieapparaat. 

Ook minister Van der Steur wijst erop dat er al onderzoek wordt gedaan naar corruptie binnen de politie. Dat onderzoek is vorig jaar aangekondigd en de resultaten worden volgend jaar verwacht. Het onderzoek richt zich op alle handhavingsorganisaties. 

De minister en de Nationale Politie zeggen dat er op veel momenten in de loopbaan van politiemensen aandacht is voor integriteit: op het moment dat iemand in dienst treedt, in de opleiding en bij werkoverleggen en debriefings. 

Van der Steur noemt integriteit de ruggengraat van de politie. Tegelijkertijd zegt hij dat corruptie nooit helemaal is te voorkomen, al is het aantal integriteitsschendingen de laatste jaren stabiel gebleven.

Moderne technieken

De politie erkent dat de nieuwe organisatie, die sinds 2013 landelijk is, risico's met zich meebrengt, omdat alle collega's in het hele land bij data kunnen. Ook gebruiken criminelen, net als de politie, steeds modernere technieken. Om die reden wordt de toegang tot informatie beter beveiligd. De zaak rond politiemol Mark M. heeft de politie naar eigen woorden doen inzien dat er "dingen niet goed zijn gegaan".

STER reclame