Vooral in Rotterdam zijn er spanningen binnen de Turkse gemeenschap
NOS Nieuws

Aangiftes van bedreiging Turkse Rotterdammers verdubbeld

In de regio Rotterdam is het aantal aangiftes van bedreiging en intimidatie door Turkse Nederlanders in twee weken tijd verdubbeld. Er is sinds de couppoging in Turkije van 15 juli meer dan tachtig keer aangifte gedaan.

Twee weken geleden stond de teller in de regio Rotterdam volgens politie en justitie op 36 aangiftes die te maken hadden met spanningen in de Turkse gemeenschap. Die liepen op na de mislukte staatsgreep.

Dat waren aanzienlijk minder meldingen dan het aantal dat het anti-discriminatiebureau Radar er had gekregen: 68. Volgens Radar had dat mogelijk te maken met de angst dat informatie uit de aangiftes in verkeerde handen zou vallen.

Speciaal politieteam

De politie Rotterdam garandeerde daarop dat de informatie afgeschermd zou worden door de aangiftes op dezelfde manier te behandelen als aangiftes van zedenzaken. Alleen een speciaal politieteam dat de bedreigingen onderzoekt, heeft nu toegang tot de aangiftes.

Tot nu toe is één persoon aangehouden: iemand die Ahmed Aboutaleb persoonlijk had bedreigd, zo maakte de burgemeester vorige week zelf bekend.

Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei vanmiddag dat na de mislukte staatsgreep van vorige maand achttien inwoners van Turkse afkomst aangifte hebben gedaan van bedreiging of intimidatie. Veel vaker kregen Turkse Amsterdammers verwensingen naar hun hoofd, maar daar kan de politie niets mee, zei Van der Laan.

Een woordvoerster van de Nationale Politie kan niet zeggen hoeveel aangiftes er landelijk zijn gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl