Een van de mollen speelde informatie over hennepkwekerijen door aan criminelen
NOS Nieuws

Vier corruptiezaken met vijf politiemollen binnen 1 jaar

De schorsing van een politiecommissaris uit Eindhoven is al de vierde corruptiezaak bij de politie binnen één jaar. Jan Struijs, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, pleit voor een breed onderzoek naar corruptie binnen de politie, maar hij denkt niet dat corruptie bij de politie helemaal uit te bannen is.

"Er blijven altijd kwetsbaarheden. Die kun je niet altijd voorkomen. Maar nu wordt daar te weinig in geïnvesteerd en dat maakt politiemensen kwetsbaar", zegt Struijs.

Voorzitter politiebond: corruptiezaken moeten veel sneller

Vijf politiemollen zitten op dit moment vast of worden verdacht. Wat waren het ook al weer voor zaken? We zetten het hier voor je op een rij.

Beveiligingssystemen

De verdachte politiecommissaris uit Eindhoven is vijf maanden geleden al geschorst, maar nog niet aangehouden. Volgens Struijs hield hij zich bij de landelijke politie bezig met de inzet van technische en innovatieve beveiligingssystemen, ook in het bedrijfsleven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beveiliging van bedrijventerreinen en parkeerplaatsen waar vrachtwagens met lading staan.

Ook adviseerde hij volgens Struijs minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over meer en slimmere informatievergaring via 'sensoren', zoals mobiele telefoons en camera's.

Vorige maand werden in Limburg twee medewerkers van de politie aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim en ambtsmisbruik. Tijdens een politieonderzoek naar een liquidatie kwamen de 50-jarige man en 25-jarige vrouw in beeld.

Ze worden ervan verdacht informatie te lekken. Onderzocht wordt nu of dit informatie betrof uit het onderzoek naar de liquidatie. De agenten zijn inmiddels buiten functie gesteld met het voornemen tot schorsing.

'Modelagent'

In juni werd een 28-jarige agent van de politie-eenheid Den Haag aangehouden. Ook hij wordt ervan verdacht informatie te hebben doorgespeeld. De wijkagent uit Waddinxveen Zuidplas zou nauw hebben samengewerkt met inbrekers die hij de locatie van hennepkwekerijen en opslagplaatsen van drugs zou hebben doorgespeeld. De inbrekers roofden die dan leeg voor de politie een inval kon doen.

Voor zijn arrestatie stond de agent volgens NRC bekend als 'modelagent'. Hij werd vorig jaar nog door de politietop in het zonnetje gezet vanwege het grote aantal arrestaties dat hij heeft verricht.

Screening

De bekendste zaak is waarschijnlijk wel die van politiemol Mark M. De 28-jarige agent uit Weert werd oktober vorig jaar gearresteerd omdat hij op grote schaal informatie zou hebben gelekt naar criminelen. Vier jaar lang kon hij ongestoord informatie doorspelen uit het computersysteem Blueview, waar onder andere de recherche gebruik van maakt.

Hij kreeg al toegang tot dat systeem voor zijn screening was afgerond. Toen hij niet door de AIVD-screening kwam, werd hij overgeplaatst naar een minder gevoelige afdeling. Maar de leidinggevenden verzuimden zijn autorisatie voor Blueview in te trekken. M. zou met de verkoop van informatie uit het systeem ruim 8 ton hebben verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl