Pakje sigaretten in Australië EPA

In de Australische deelstaat Queensland wordt het rokers steeds moeilijker gemaakt een sigaret op te steken. De wet is opnieuw aangescherpt. De minister van Volksgezondheid, Cameron Dick, noemt roken "een last voor de staat" en verwelkomt de strengere wetgeving.

Roken mag vanaf nu niet meer in de buurt van bushaltes, taxistandplaatsen, zorgcentra, openbare zwembaden, winkelcentra en kinderdagverblijven. Op veel andere openbare plaatsen was roken al verboden.

In februari volgend jaar wordt Queensland nog strenger. Dan mag er ook niet meer worden gerookt binnen 10 meter van campings, picknickplaatsen, openbare toiletten, barbecues en aanlegsteigers. 

Verademing

"Deze wetten zijn een verademing voor Queensland en het zijn de strengste anti-rookwetten in het land", zei Dick in het parlement van de deelstaat. Hij is vooral blij dat meeroken wordt beperkt en dat mensen minder snel in de verleiding komen om "met een slechte gewoonte te beginnen". 

Ook komt er een verbod op pop up-sigarettenwinkels, bijvoorbeeld op festivals. Het rookverbod geldt ook voor e-sigaretten.

Trots

De kankerstichting in de deelstaat zegt dat Queensland wereldleider is in het aanpakken van roken. "Iets om trots op te zijn. Hiermee worden levens gered."

Er sterven per jaar 3700 mensen in Queensland aan de gevolgen van roken of meeroken. Dat is gemiddeld tien mensen per dag. Volgens Dick rookt 12 procent van de bevolking. De kosten van de gevolgen van roken voor de maatschappij bedragen naar schatting 4,25 miljard euro per jaar. Daarin zitten gezondheidskosten, voortijdig overlijden en de kosten voor de economie.

STER reclame