RTR
NOS Nieuws

Trumps immigratiespeech: snoeihard, onbuigzaam en compromisloos

"We hoorden een Trump die we al een jaar horen: onbuigzaam, compromisloos en snoeihard over immigratie", zegt correspondent Arjen van der Horst over de speech die Donald Trump vannacht gaf. Volgens Van der Horst was iedereen nieuwsgierig naar wat Trump zou gaan zeggen, nadat hij vorige week zei dat hij zijn migratiestandpunt zou verzachten. "Maar wie die illusie had, kwam snel bedrogen uit."

De Republikeinse presidentskandidaat herhaalde namelijk wat hij eerder zei: er komt wat hem betreft een muur tussen de VS en Mexico waar Mexico voor zal betalen, er komt een speciale deportatie-eenheid en de grensbewaking wordt uitgebreid. Asielzoekers uit landen als Syrië en Libië worden geweerd en hij wil een ideologische test doen bij iedereen die het land binnenkomt om te bewijzen dat hij echt van Amerika houdt.

"Het was een samenvatting van punten die hij al eerder had genoemd", zegt de Amerika-correspondent. "Maar één ding maakte hij heel duidelijk. Vorige week suggereerde Trump dat illegalen een legale status konden krijgen als ze belasting zouden betalen en geen strafblad hebben, maar nu draaide Trump 180 graden: er komt geen amnestie, geen generaal pardon. Dus er is geen enkele plek voor illegalen in Amerika."

Trump wil veel strenger immigratiebeleid

Zijn achterban reageerde enthousiast op de speech van de Republikein. "Het was echt een toespraak gericht op de blanke kiezers, die zo belangrijk voor hem waren in de voorverkiezingen. Die bezorgden hem toen de nominatie."

Maar of Trump het daarmee redt, valt te betwijfelen, zegt Van der Horst. "Dan moet je een breder kiezerspubliek aanspreken. Dus ook onafhankelijke kiezers en Republikeinen die gruwelen van zijn harde taal over immigratie. En natuurlijk ook cruciale kiezersgroepen als latino's."

"Wat dat betreft heeft deze speech hem niet geholpen. Sterker nog: het is waarschijnlijker dat hij deze kiezersgroepen heeft weggejaagd."

We zagen de Trump in een rol waarin hij zich prettig voelt: de boze populistische Trump.

Correspondent Arjen van der Horst

Trump ging tijdens zijn speech ook in op het gesprek met president Peña Nieto van Mexico, met wie hij gisteren een ontmoeting had. "Trump zei dat de VS en Mexico er samen wel uitkomen, maar als we zijn voorstellen over de grens tussen beide landen horen, dan betwijfel ik dat."

Zijn speech vormde een groot contrast met de persconferentie die hij enkele uren eerder gaf na het gesprek met de Mexicaanse president, zegt Van der Horst. "Daar zagen we een bijna presidentiële Trump, die een veel rustiger toon aansloeg. Maar een paar uur later ging dat diplomatieke jasje weer uit, en zagen we de Trump in de rol waarin hij zich veel prettiger voelt: de boze populistische Trump."

Trump en Peña Nieto over de muur tussen Mexico en de VS

Veel Mexicanen voelen zich belazerd door Trump, zegt Latijns Amerika-correspondent Cees Zoon. "Ze luisterden al met verbazing naar de persconferentie met de Mexicaanse president, maar die sloeg na Trumps speech als snel om in het gevoel dat ze in de maling werden genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl