ANP

De Consumentenbond en de artsenorganisatie VvAA gaan een groot onderzoek doen naar het contracteren van zorg door de zorgverzekeraars. Jaar in jaar uit is daar veel over te doen. Zorgverzekeraars worden ervan beschuldigd zorgverleners als artsen en ziekenhuizen wurgcontracten voor te leggen waarover niet of nauwelijks te onderhandelen is. 

In het onderzoek wordt aan 25.000 zorgverleners gevraagd hoe die contractering verloopt. De resultaten worden in november gepubliceerd.

Wat gebeurt er?

De VvAA en de Consumentenbond willen met het onderzoek duidelijkheid krijgen over hoe de contractering door de zorgverzekeraars verloopt. Is het inderdaad tekenen bij het kruisje of geen contract, zoals zorgverleners vaak zeggen? Dat was ruim anderhalf jaar geleden het beeld dat opsteeg uit een onderzoek van de huisartsenvereniging LHV onder de eigen achterban.

Ook fysiotherapeuten en logopedisten beklaagden zich over de manier waarop zorgverzekeraars contracteren. Van onderhandelen is volgens hen geen sprake, het is slikken of stikken.

In het gezamenlijke onderzoek van de twee belangenorganisaties staat centraal welke gevolgen de gang van zaken bij het contracteren van zorgverleners heeft voor patiënten. Welke eisen die direct gevolgen hebben voor de patiëntenzorg stellen zorgverzekeraars aan artsen en andere zorgverleners?

Openheid

De Consumentenbond vindt dat mensen als ze een zorgverzekering kiezen eventuele beperkingen in de contracten moeten kennen. De bond wil voorkomen dat patiënten in november in een ziekenhuis te horen krijgen dat het jaarbudget dat hun zorgverzekeraar met dat ziekenhuis heeft afgesproken op is. 

STER reclame