AFP

Dilma Rousseff is afgezet als president van Brazilië. In de Senaat stemden 61 van de 81 leden voor haar afzetting. Om Rousseff weg te stemmen, was een tweederdemeerderheid van 54 senatoren nodig.

Interim-president Michel Temer is inmiddels beëdigd als president. Hij blijft dat tot eind 2018, wanneer de ambtstermijn van Roussef zou zijn afgelopen als zij niet in de problemen was geraakt.

De senaat besloot Rousseff uit haar ambt te zetten omdat ze met begrotingscijfers zou hebben gesjoemeld. Ook werd ze door prominente partijgenoten beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek. Ook Temer is echter, als veel Braziliaanse politici, niet van onbesproken gedrag. Hij wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. 

Beroep

De 68-jarige Rousseff was al sinds mei geschorst. Ze heeft zich tot het laatst verzet tegen haar afzetting. Ze geeft ook nu nog niet op: ze gaat in beroep bij het Braziliaanse Hooggerechtshof. 

De Senaat stemde ook over een voorstel om Rousseff te verbieden om de komende acht jaar een publieke functie te vervullen, maar dat haalde het niet. 

STER reclame