Paus Franciscus gaat Vaticaan grondig reorganiseren

time icon
Reuters

Paus Franciscus gaat de bezem halen door de organisatie van het Vaticaan, om er weer een "arme kerk voor de armen" van te maken. Hij kondigde vandaag een grote reorganisatie aan, waarbij de bureaucratie wordt aangepakt en het aantal kantoren flink wordt verminderd.

Bij zijn uitverkiezing drie jaar geleden zei Franciscus al dat hij een grote schoonmaak zou houden en de organisatie eenvoudiger zou maken. De plannen daarvoor staan in een document met de titel Motu Proprio, Latijn voor "op eigen initiatief". 

Dicasterie

Vier kantoren binnen het Vaticaan zullen op 1 januari verdergaan als één dicasterie, een soort ministerie. Nu zijn er nog aparte afdelingen binnen het Vaticaan die gaan over recht en vrede, menselijke en christelijke ontwikkeling, immigratie en gezondheidswerkers. 

Binnen dat dicasterie neemt de paus zelf voorlopig de portefeuille migratie en vluchtelingen onder zijn hoede. Franciscus komt vaak op voor het lot van vluchtelingen en roept katholieken in Europa op vluchtelingen te verwelkomen. In april bezocht hij vluchtelingen in Griekenland, en nam hij drie Syrische vluchtelingengezinnen mee terug naar Rome.

STER Reclame