IS-kopstuk Abu Muhammad al-Adnani op een foto die is gepost door IS op internet
NOS Nieuws

Rusland claimt doden IS-kopstuk Adnani

Rusland claimt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval op IS-kopstuk Abu Muhammad al-Adnani. Volgens het ministerie van Defensie was Adnani gisteren een van de slachtoffers van een bombardement in de provincie Aleppo.

IS maakte de dood van Adnani bekend, een geboren Syriër die werd gezien als de tweede man van de terreurgroep. In een verklaring stond dat hij was gedood bij een operatie in Aleppo. Hoe hij om het leven kwam, werd niet gemeld.

Het Pentagon verklaarde vervolgens dat de VS gisteren een "precisiebombardement" uitvoerde bij de Syrische stad Al Bab, noordoostelijk van de stad Aleppo. Doelwit was Adnani, maar of die was omgekomen konden de Amerikanen naar eigen zeggen nog niet bevestigen.

Gevoelige tik

Adnani, een van de oprichters van IS, was de belangrijkste woordvoerder van de terreurgroep. Hij stond naar verluidt aan het hoofd van de IS-tak die operaties in het buitenland coördineert. Adnani werd bekend door de gesproken boodschappen die IS online zette, waarin hij dreigde met aanslagen tegen vijanden van de jihadisten en opriep tot het plegen van aanslagen. Hij was het die in 2014 in een boodschap de stichting van het 'IS-kalifaat' wereldkundig maakte, met Abu Bakr al-Baghdadi als 'kalief' aan het hoofd.

Analisten spreken van een gevoelige tik voor IS, maar benadrukken tegelijkertijd dat Adnani een vervanger zal krijgen, zoals dat ook gebeurde met andere kopstukken van de terreurgroep.

Adnani was een van de meeste gezochte terroristen ter wereld. De VS had een premie van vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl