Turkije is vorige week een militaire operatie in het noorden van Syrië begonnen tegen IS en Koerdische strijders.
NOS Nieuws

Turkije weet niks van bestand: operatie in Syrië gaat door

Turkije spreekt fel tegen dat er sprake is van een akkoord over een staakt-het-vuren met Syrisch-Koerdische rebellen. De militaire operatie in Syrië, die een week geleden begon, gaat door totdat "alle terreurelementen" zijn geneutraliseerd of vernietigd, zeiden verscheidene Turkse ministers vandaag.

Gisteren meldde de door Koerden gedomineerde rebellengroepering SDF dat er een akkoord was over een staakt-het-vuren. In een verklaring stond dat de rebellen zich terugtrekken om de levens van burgers te sparen. Ankara spreekt dat akkoord nu tegen.

Onacceptabel

Turkije is een soevereine staat, benadrukte minister Omer Celik van Europese Zaken. Suggereren dat er een akkoord is met een terroristische organisatie, en dat wij daarmee in overleg zijn, is onacceptabel aldus Celik.

De Turkse vice-premier Binali Yildirim uitte zich op vergelijkbare wijze. Hij zei dat de operatie pas eindigt als alle dreiging weg is. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten hun invloed moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat de Syrisch-Koerdische YPG-milities (onderdeel van de SDF) zich terugtrekken tot achter de oostoever van de Eufraat.

Turkije ziet de Syrische Koerden als een verlengstuk van de Koerdische terreurorganisatie PKK. Het wil voorkomen dat de Koerden een nog groter gebied in de grensstreek veroveren.

Washington sprak vorige week zijn steun uit voor NAVO-bondgenoot Turkije en riep de Syrische Koerden - een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS - op om zich terug te trekken. Maar maandag gaf de VS ook een waarschuwing af aan Ankara. De Amerikanen noemden het onacceptabel dat Turkije zich begeeft in gevechten in Syrië op plekken waar terreurgroep IS niet aanwezig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl