NH Nieuws
NOS Nieuws

Islamitische scholenstichting sleept ouders voor de rechter

Een stichting achter twee scholen in Zaandam en Purmerend, die in verband worden gebracht met de Gülen-beweging, sleept vier ouders voor de rechter. Ze zouden zich negatief hebben uitgelaten over de vestiging in Zaandam, islamitische basisschool De Roos.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) wil dat de ouders daar per direct mee stoppen. Ook wil ze een rectificatie afdwingen van de beschuldigingen. Op sociale media wordt de school veelvuldig genoemd als 'Gülen-school'.

De advocaat van de stichting, Marcel Dekker, zegt dat de school vindt dat de ouders onrust hebben veroorzaakt. "Zij stellen: dit is een Gülen-school, daar kun je je kind niet laten zitten. Dat ging weinig subtiel. Je werd beschuldigd van landverraad en heulen met een terroristische organisatie." Volgens de stichting voelden andere ouders daardoor druk om hun kind van school te halen.

Uitgeschreven

Op de eerste schooldag deze week bleek dat zo'n 120 kinderen zijn uitgeschreven bij De Roos. Het "overgrote merendeel" van die kinderen is van Turkse afkomst, zei de gemeente maandag.

De stichting noemt de uittocht een enorme klap en een groot financieel probleem voor de school. "Meerdere leerkrachten dreigen hun baan te verliezen. Dat is het gevolg van de onrust die deze vier ouders hebben aangewakkerd."

Dwangsom

De onderwijsinstelling eist vrijdag bij de rechter dat alle WhatsApp-groepen, Facebook-groepen en andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. De stichting wil dat de rechter ook een dwangsom oplegt.

Eind juli, twee weken na de mislukte staatsgreep in Turkije, gaf de stichting al een verklaring uit waarin ze afstand nam van aantijgingen die via sociale media werden geuit. De SIOZ schreef zich te distantiëren van "elke link van welke politieke beweging, geweld of couppoging dan ook, zowel in Nederland als in Turkije". De verklaring volgde op de publicatie van een lijst van Gülen-organisaties die geboycot worden.

Amsterdam en Rotterdam

Niet alleen op de school in Zaandam maar ook op scholen in Amsterdam en Rotterdam die in verband worden gebracht met Gülen zijn relatief veel uitschrijvingen dit jaar. Vele daarvan zouden verband houden houden met de onrust die in de Turks-Nederlandse gemeenschap is ontstaan na de mislukte couppoging in Turkije van 15 juli. Ankara houdt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl