Kim Jong-un op een bijeenkomst van de Noord-Koreaanse jeugdbeweging deze week AFP

'Noord-Korea executeert vice-premier'

tijd van publicatie

Noord-Korea heeft een van zijn vicepremiers geëxecuteerd en twee andere topfunctionarissen tot dwangarbeid veroordeeld, meldt Zuid-Korea.

De vice-premier die is doodgeschoten zou Kim Yong Jin zijn, die verantwoordelijk was voor onderwijs. Zuid-Korea wil niet zeggen waarom en wanneer de executie is geweest, of hoe het aan de informatie komt. 

Verder zou Kim Yong Chol, die binnen de regerende Arbeiderspartij verantwoordelijk is voor spionage van Zuid-Korea, zijn onderworpen aan 'revolutionaire heropvoeding', wat betekent dat hij is verbannen naar een afgelegen boerderij of in een kolenmijn te werk is gesteld. Dat zou ook gelden voor de man die zich bezighield met propaganda, Choe Hwi.

Meer executies

Meldingen door Seoel van executies of zuiveringen in Noord-Korea zijn niet altijd betrouwbaar gebleken. Maar sinds het aantreden van machthebber Kim Jong-un in 2011 is er wel een reeks functionarissen geëxecuteerd of ontslagen.

Gisteren werd nog gemeld dat twee hoge functionarissen zouden zijn omgebracht met luchtafweergeschut. Het zou gaan om de oud-minister van Landbouw en een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs. Die laatste zou in slaap zijn gevallen bij een vergadering met Kim Jong-un, schrijven Zuid-Koreaanse media.

'Er lijkt veel aan de hand' 

De jongste berichten over de executie van de vice-premier lijken volgens hoogleraar Korea-studies Remco Breuker van de Universiteit Leiden betrouwbaar. 

Volgens Breuker heeft het er alle schijn van dat er veel aan de hand is achter de schermen in Noord-Korea. In diverse landen zouden recentelijk Noord-Koreaanse diplomaten zijn overgelopen en in het land zelf zijn munitiefabrieken en raketfabrieken uitgebreid, zegt Breuker. "Het lijkt erop dat het regime een harde vuist wil laten zien."

STER Reclame