ANP

De politie wil af van alle dienstwagens met een automatisch remsysteem. Binnen een paar maanden moeten volgens het AD 300 zelfremmende politieauto's terug naar de garage. Vanuit heel Nederland zijn er klachten over van agenten.

Het gaat om de Volkswagen Touran. Deze auto is standaard uitgerust met een zogenoemde City Emergency Brake (CEB). Hierdoor remt het voertuig automatisch af om botsingen te voorkomen.

Het is een systeem dat agenten slecht kunnen gebruiken tijdens achtervolgingen of in noodsituaties. Het is niet bekend of criminelen zijn ontkomen door CEB of dat agenten te laat bij een melding aankwamen. "Ik vind het erg dat dit soort dingen gebeuren. De inkoop wordt kennelijk vanachter een bureau gedaan zonder overleg met de werkvloer", zegt Geert Priem van de vakbond ANPV in het NOS Radio 1 Journaal.

Je kunt je werk niet meer goed doen op deze manier.

Geert Priem van de vakbond ANPV

Priem begrijpt niet waarom de politie dit ooit heeft laten inbouwen. "Achtervolgingen of mensen dwingen tot stoppen, dat kan allemaal niet meer makkelijk. Je kunt je werk niet meer goed doen op deze manier."

Twee weken geleden schreef het Dagblad van het Noorden al dat de politie zoekt naar een oplossing voor het probleem. Volgens het AD laat de korpsleiding het omstreden remsysteem uitschakelen bij alle nieuwe auto's. "Voor zover ik weet zijn veel auto's standaard uitgerust met zo'n systeem. Volkswagen zou nu werken aan software waarmee het systeem kan worden uitgeschakeld", zegt Priem. Wat dat kost, is niet bekend.

Totdat het systeem is uitgeschakeld blijven de politieauto's gewoon inzetbaar. CEB kan handmatig worden uitgezet, maar dat moet elke keer opnieuw gebeuren wanneer de auto wordt gestart.

STER reclame