Georgina Verbaan was vorig jaar een van de winnaars
NOS Nieuws

Nominaties Gouden Kalveren: 'Publieke Werken' favoriet

Met tien nominaties is de verfilming van het boek Publieke Werken een van de favorieten in de strijd om de Gouden Kalveren. Het drama naar het boek van Thomas Rosenboom sleepte de meeste voordrachten in de wacht. De Helleveeg kreeg acht nominaties en Beyond Sleep kreeg er zeven.

De prijzen worden op 30 september tijdens het Nederlands Filmfestival uitgereikt aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Vanavond zijn de nominaties bekendgemaakt. Ruim driehonderd mensen uit de filmwereld hebben daarvoor hun stem gegeven.

Publieke Werken

De film Publieke Werken is tien keer genomineerd in negen categorieën. In de categorie 'beste acteur' krijgt de film twee nominaties; Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig moeten strijden om de titel. In de categorie 'beste actrice' is Rifka Lodeizen genomineerd.

Publieke Werken draait om twee neven, de vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en de apotheker Anijs (Jacob Derwig). De eerste belandt in een conflict met het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade dat naast zijn huis wordt gebouwd; de ander komt in de problemen als hij zich zonder opleiding uitgeeft als arts.

Categorieën

In de categorie beste film moet Publieke Werken het opnemen tegen Beyond sleep, De Helleveeg, Knielen op een bed violen en The Paradise Suite.

In de categorie beste filmacteur moet Gijs Scholten van Aschat wedijveren met zijn zoon Reinout, die de hoofdrol speelt in Beyond Sleep. Andere genomineerden zijn Fedja van Huêt, Jacob Derwig en Issaka Sawadogo. Op de titel beste filmactrice maken behalve Rifka Lodeizen, ook Thekla Reuten, Anniek Pheifer, Hannah Hoekstra en Maartje Remmers kans.

Naast films, maken ook documentaires en televisiedrama's kans op een Gouden Kalf. In die laatste categorie zijn Horizon, In vrijheid en Klem genomineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl